Газовый амортизатор багажника

Амортизатор кришки багажника: особливості, види та критерії вибору

Для більш комфортного і безпечного використання автомобіля, в його конструкції передбачені різні додаткові деталі. Однією з таких є амортизатор багажника. 

Якими конструкційними особливостями володіє ця запчастина, за якими ознаками відбувається її класифікація і як правильно підібрати такий виріб – про все це читайте в нашому сьогоднішньому гайді.

Переваги використання амортизаторів багажника

У старих машинах замість таких пристроїв встановлювалися звичайні пружини, які лопалися в самий невідповідний момент, в результаті чого кришка багажного відсіку травмувала власника авто. Зараз же на зміну застарілим деталям прийшли газові амортизатори багажника та їхні різновиди, які мають такі переваги:

  1. Плавний підйом і опускання кришки або задніх дверей хетчбека.
  2. Відсутність ударів і ударів під час експлуатації багажника, що істотно подовжує термін служби петель і замка.
  3. Надійна фіксація відкритої кришки без використання додаткового упору.

Встановлюються такі “пружини” практично на всі сучасні легкові автомобілі, тому кожному власнику буде корисно знати про їхні різновиди та причини поломки.

амортизатори багажника

Види сучасних “пружин” для багажника

Ці деталі класифікуються за двома основними ознаками:

Динаміка руху

Залежно від такої характеристики газових упорів кришки багажника розрізняють такі їхні типи:

  • гідравлічні, які уповільнюють хід ближче до крайньої верхньої точки. Під час монтажу таких виробів уважно стежте за тим, щоб шток “дивився” вниз;
  • динамічні – сприяють забезпеченню плавного ходу кришки протягом усього часу її відкриття і не мають суворих обмежень щодо встановлення.

Тип робочої речовини

Як і однойменні деталі підвіски, амортизатори багажника відрізняються між собою за типом робочої речовини всередині циліндра, а саме:

  1. Газові амортизатори багажника, які вирізняються стабільністю роботи в різних кліматичних умовах і мають тривалий експлуатаційний ресурс.
  2. Масляні пружини, робота яких безпосередньо залежить від температури навколишнього середовища. При негативних її показника масло стає більш в’язким, що призводить до порушення експлуатаційних властивостей амортизатора.
  3. Комбіновані. Оскільки в складі робочої речовини присутнє масло, то такий різновид виробів також чутливий до кліматичних факторів.

Окремо хочеться сказати про недоліки масляних і комбінованих амортизаторів. Ми вже згадали про те, що за мінусових температур працездатність таких пристроїв різко знижується. Також перебої в їхній роботі спостерігаються і після тривалого простою транспортного засобу. Тому якщо ви купуєте автомобіль, поцікавтеся у продавця щодо амортизаторів багажника. Якщо це масло, то рекомендуємо відразу ж замінити деталь на газову “пружину”.

Ознаки несправності циліндра кришки багажника

Тут ми вас розчаруємо. На жаль, точних симптомів, які б вказували на термінову необхідність заміни амортизатора багажника, поки що не існує. Це можна помітити лише при повній відмові деталі або її заклинюванні під час руху.

Виняток – газовий упор кришки багажника. В даному випадку, несправність виробу можна визначити в процесі його експлуатації на морозі. Якщо пристрій працює з постійними перебоями, то є сенс його замінити, оскільки від кліматичних факторів експлуатаційні властивості такого амортизатора не залежать.

газовий упор кришки багажника

Вибір та монтаж амортизаторів багажника 

При виборі газової “пружини” або її аналогів, рекомендується керуватися маркою, моделлю і роком випуску транспортного засобу. Однак при цьому слід звернути увагу і на такі фактори:

  1. Частоту відкриття багажного відсіку. Якщо ви регулярно щось завантажуєте-вивантажуєте з багажника, то зупиніть свій вибір на газових виробах. Якщо ж кришка відкривається-закривається не так часто, можна встановити дешевші масляні або комбіновані амортизатори.
  2. Кліматичні умови в регіоні експлуатації автомобіля. При частих заморозках, газовий амортизатор багажника – це єдиний робочий варіант. Якщо ж клімат помірний і мінусова температура буває вкрай рідко, то можна встановити на автомобіль недорогі масляні пристрої.
  3. Відповідність технічних параметрів виробу висоті відкриття кришки багажника і її вазі. За недостатньої потужності пристрою, вам доведеться виступати в ролі доводчика і допомагати йому піднімати дверцята.

Коли потрібний виріб у вас на руках, можна приступати до його встановлення. Для цього вам знадобиться наступний набір інструментів:

  • викрутка (через брак такої можна скористатися плоскогубцями);
  • один або кілька (рекомендується) упорів, які виступатимуть як страхувальні елементи;
  • стопорна шайба;
  • силіконове мастило.

Сама процедура заміни газового упору кришки багажника або його різновиду виконується за кілька етапів:

  1. Демонтаж амортизатора, що вийшов з ладу. Для цього підніміть затискач від вкладиша і зніміть його з кулі в місці фіксації. Виконати це потрібно з обох кінців.
  2. Нанесіть на місце встановлення нового виробу силіконове мастило.
  3. Виконайте монтаж нового амортизатора і опустіть затискачі.

При монтажі деталі на жорстке кріплення спершу потрібно відкрутити болти і за допомогою шпильки розібрати штифтове кріплення. Потім – звільнити стопорну шайбу. Після встановлення нового амортизатора, необхідно повторити послідовність дій у зворотному порядку.

Сподіваємося, що після прочитання цієї статті, у вас не залишилося запитань щодо вибору і встановлення газового амортизатора багажника або його аналога. Будьте обережні на дорозі та ні цвяха вам, ні жезла.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: