датчик температуры охлаждающей жидкости

Як вибрати датчик температури охолоджувальної рідини

Робота двигуна сучасного автомобіля залежить від якості використовуваних датчиків. Виробники випускають машини, оснащені приладами, що контролюють весь процес роботи двигуна. Датчик температури охолоджувальної рідини або ДТОЖ важливий елемент, що передає на панель управління всю інформацію про склад паливної суміші, частоту обертання колінчастого вала, кут випередження запалювання. Жоден автомобіль не буде ефективно працювати без цього елемента контролю та управління.

Пристрій коштує небагато і не вимагає дорогого обслуговування, проте є важливою частиною будь-якого двигуна внутрішнього згоряння. При інтенсивній експлуатації та великих навантаженнях він легко виходить з ладу і у автолюбителів виникає питання, де датчик температури охолоджувальної рідини купити за мінімальною ціною — avtoindustriya.com. Водій з невеликим практичним досвідом водіння не одразу може визначити момент, коли датчик виходить з ладу, оскільки його робота збігається з деякими показниками інших вузлів і агрегатів.

Де розташований датчик температури охолоджувальної рідини

де знаходиться датчик температури охолоджувальної рідини

Найчастіше ДТОЖ монтується на випускних патрубках ГБЦ і регулює його роботу. У деяких моделях автомобілів він встановлюється безпосередньо на корпусі автомобільного реостата. Датчик вкручується за допомогою різьбового з’єднання на спеціальне посадочне місце, провести заміну без допомоги автомеханіка не складе труднощів. Перебуваючи в серцевині металевого корпусу, що має велику теплопровідність, він чуйно реагує на коливання температури. Найчастіше встановлюється тільки один датчик, проте в автомобілях преміум класу їх може бути декілька.

Пристрій завжди встановлюється так, щоб робочий наконечник безпосередньо стикався з охолоджуваною рідиною. Якщо антифризу залито мало, то розраховувати на правильні показання не варто. При виявленні несправності заміна датчика температури охолоджувальної рідини виконується негайно. Не варто відкладати ремонт і піддавати двигун перегріву. Це може стати причиною більш серйозних поломок і дорогого ремонту.

Як він влаштований датчик температури охолоджувальної рідини

як перевірити датчик температури охолоджувальної рідини

Термодатчик з’явився внаслідок природної еволюції термореле. Сьогодні системи розподіленого впорскування не використовуються, проте на зорі автомобілебудування термореле широко застосовувалося. Воно відкривало заслінку, двигун починав швидко прогріватися. Після закриття він функціонував у робочому діапазоні температур. Сучасні датчики є резисторами, чия робота залежить від температури. Це найпростіший спосіб контролю нагріву, оскільки опір змінюється в режимі реального часу і передає дані на систему управління.

Матеріалом для виготовлення сучасних датчиків слугує кобальт, нікель Вони під час нагрівання різко змінюють опір унаслідок швидкого вивільнення вільних електронів.

Існує два основних види приладів, який датчик температури охолоджувальної рідини підходить для вашої машини напевно підкаже автомеханік або наш консультант.

  1. Коефіцієнт негативний. Максимальний опір приладу при холодному двигуні. Подаючи напругу в 5 Вольт, опір буде поступово зменшуватися. Блок керування негайно реагує на падіння напруги та реєструє зміну температури антифризу в системі охолодження.
  2. Позитивний коефіцієнт. Робота приладу майже не відрізняється від попередньої. Єдина відмінність полягає в тому, що при високій температурі збільшується опір. Подібні датчики масово використовуються в автомобілях РЕНО.

Принципових відмінностей у якості роботи різних датчиків немає, хоча найбільше встановлюють на автомобілях перший тип приладу. Краще заздалегідь купити датчик температури охолоджувальної рідини і завжди мати його під рукою, щоб у разі виходу з ладу швидко замінити. Справний прилад передасть точну інформацію про стан системи охолодження і гарантує ефективну роботу двигуна в будь-яких кліматичних умовах.

як перевірити датчик температури охолоджувальної рідини

Як перевірити датчик температури охолоджувальної рідини

Пошкоджений датчик відразу вплине на роботу силової установки автомобіля. Кілька основних чинників, що свідчать про поломку, має знати кожен автомобіліст.

  • Різке збільшення витрати палива під час роботи мотора без навантажень.
  • Працюючи з великими навантаженнями, машина несподівано глухне без видимих причин.
  • Завести двигун за прохолодної погоди стає важко.
  • Машина після тривалого простою заводиться з сильним брудним вихлопом.

Під час роботи мотора на максимальних обертах не відбувається ввімкнення вентилятора.

Сучасні автомобілі моментально виводять на панель управління дані про несправності. Завжди краще переконатися, що причина відмови автомобіля саме в датчику. Перевірте стан контактів і переконайтеся, що немає витоку антифризу. Тільки після цього можна задуматися над тим, як поміняти датчик температури охолоджувальної рідини. Маючи в запасі прилад краще негайно замінити його новим, щоб продовжити шлях.

заміна датчика температури охолоджувальної рідини

Що дає справна робота датчика

Якісне обладнання покращує експлуатаційні можливості машини. Встановивши ліцензовану деталь, ви можете розраховувати на правдиву інформацію, система управління забезпечить ефективну роботу мотора за будь-яких кліматичних умов.

  • Надає допомогу при регулюванні кута запалювання. Машина споживатиме пального набагато менше під час роботи в екстремальних умовах.
  • Чіткий контроль складу паливно-повітряної суміші. Справний датчик гарантує ідеальні пропорції для роботи мотора з навантаженнями і контролює холостий хід.
  • Допомагає збагатити паливо необхідною кількістю кисню для роботи системи впорскування. Двигун функціонує без детонації та перебоїв.

Так само справний датчик має цілу низку додаткових функцій, які роблять використання автомобіля більш якісним і зручним. Сюди належить контроль обертання коленвала. Плавне збільшення обертів на холостому ходу, підвищення якості роботи АКПП.

Поради та рекомендації щодо датчиків температури охолоджувальної рідини

Щоб не зіткнутися з серйозними проблемами в роботі машини, кожен водій має знати, як зняти датчик температури охолоджувальної рідини самостійно. Зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлена шайба. Мідь не потребує додаткового герметику. Інший матеріал попередньо.

Замовляйте нові прилади тільки в магазинах, які торгують ліцензованим обладнанням за VIN кодом.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: