Хрестовина карданного вала – будова та призначення

как заменить крестовину карданного вала

Хрестовина карданного вала в процесі тривалої роботи піддається зносу, в результаті якого в області кардана з’являється характерний несправності вузла шум. Настане момент, коли деталь потрібно замінити новою. Ремонту вона не підлягає, тому автовласникові доведеться викласти відносно велику суму і провести день без автомобіля в очікуванні завершення трудомісткого обслуговування. Сама хрестовина коштує недорого. Час і гроші будуть потрібні для оплати послуг співробітника СТО. Уникнути великих витрат допоможе тільки самостійна заміна без залучення майстрів.

хрестовина карданного вала

Конструкція та функції хрестовини

Для чого потрібна хрестовина карданного вала можна зрозуміти, вивчивши конструкцію вузла, що відповідає за передачу обертального моменту від двигуна до моста або двох мостів залежно від конструкції. Кардан є елементом, що з’єднує КПП з ведучим мостом через пристрій, в якому знаходиться хрестовина. Назва деталі відповідає її формі. На кінцях металевого хреста знаходяться голчасті підшипники. Від корпусу їх відокремлюють кільця, виготовлені з гуми або пластику. Розміри деталі можуть істотно відрізнятися залежно від марки та моделі машини.

Поширені несправності:

  1. Поява зазору між прилеглими поверхнями.
  2. Відсутність мастильного матеріалу.
  3. Критичний знос пристрою.
  4. Втрата властивостей або руйнування ущільнювальних матеріалів.

Визначити несправність можна за характерним звуком і відчутною вібрацією в процесі руху. Щоб максимально продовжити термін експлуатації деталі, потрібно уважно стежити за технічним станом вузла. Якісно виготовлена хрестовина здатна бездоганно виконувати функції протягом півмільйона кілометрів пробігу. Часто автомобілістам доводиться робити заміну вже після 100 тис. кілометрів. Це відбувається з кількох причин: складні умови експлуатації, низька якість виготовлення, несвоєчасне і неуважне обслуговування.

Термін служби хрестовини істотно скоротить їзда по бездоріжжю, а також експлуатація деталі без мастила, відсутність якого не було помічено під час чергового огляду. Ресурс також залежить від якості металу, з якого було виготовлено хрестовину.

де знаходиться хрестовина карданного вала

Визначення причини виникнення стороннього шуму

Щоб визначити несправність, потрібно знати, де розташована хрестовина карданного вала і як отримати до неї доступ. Для цього потрібна оглядова канава або підйомний механізм, оскільки оглянути деталь можна тільки знизу.

Етапи огляду:

  1. Вмикаємо нейтральну передачу.
  2. Дивимося на кардан. Обов’язково приділіть увагу технічному стану сальників.
  3. Перевіряємо наявність люфту. Притримуємо хрестовину і починаємо обертати кардан. Якщо виявлено люфт, то деталь доведеться знімати. Якщо почули тільки неприємний звук, можливо, потрібно замінити лише мастило.
  4. Оглядаємо другу хрестовину.

Найчастіше виходить з ладу хрестовина заднього кардана. Вона сприймає підвищене навантаження і працює в більш складних умовах.

як працює хрестовина карданного вала

Демонтаж і монтаж хрестовини

Як замінити хрестовину карданного вала детально розпишемо далі. Щоб дістатися до вузла, потрібно демонтувати кардан. Без підготовки можуть виникнути проблеми з відкручуванням болтів. Тому купуємо засіб WD-40 і заливаємо місця кріплень. Щоб уникнути вібрації кардана після успішного проведення ремонтних операцій, потрібно зберегти його вихідне положення. Для цього поставте мітки на фланцях і задньому мосту. Відкручувати гайки зручніше накидним ключем. У разі прокручування болтів зафіксуйте їх за допомогою звичайної викрутки.

Процес демонтажу хрестовини:

  1. Послаблюємо кріпильні елементи карданного вала і підвісного підшипника.
  2. Витягуємо кардан із КПП. Беремо шматок щільного матеріалу і обертаємо ним шліцьову частину. Це запобіжить проникненню забруднень.
  3. Виймаємо кільця. Можливо, для цього буде потрібно постукати молотком. За допомогою плоскогубців дістаємо стопори.
  4. Акуратно вибиваємо чашки з вушок. Іноді вони легко випадають, але часто їх доводиться виймати підручними засобами.

Для демонтажу хрестовини можна використовувати спеціальний знімний інструмент. Його купують або виготовляють самостійно. Деякі талановиті автолюбителі здатні зробити такий інструмент за кілька хвилин. Знімачем користуються рідко навіть на СТО. Цілком достатньо молотка, плоскогубців, викрутки, труби відповідного діаметра.

Монтаж нової хрестовини

Перед установкою слід очистити вушка і вилку від забруднень і слідів корозії. Бруд та іржу легко видалити наждачним папером. Також слід перевірити, почистити і нанести шар мастила на внутрішні поверхні. Канавки під стопори потрібно ретельно почистити за допомогою тонкого інструменту, наприклад, шила або невеликої викрутки.

Процес встановлення:

  1. Беремо в руки нову хрестовину.
  2. Акуратно знімаємо чашки. Слідкуйте за підшипниками. У процесі знімання чашок вони можуть розсипатися.
  3. Обов’язково перевірте наявність мастила під чашками.
  4. Встановіть нову хрестовину.
  5. Поставте чашки, акуратно втоплюючи їх, поки не побачите канавки під стопорні кільця.
  6. Встановлюємо стопорні кільця.
як замінити хрестовину карданного вала

Монтаж кардана

Перед установкою необхідно перевірити всі з’єднання. Вони мають бути чистими і ретельно змазаними. Обов’язково перевірити стан сальників. За необхідності їх потрібно замінити. У процесі встановлення уникайте потрапляння забруднень на рухомі з’єднання. Слідкуйте за тим, щоб після встановлення кардана зроблені раніше мітки точно збіглися. Інакше доведеться робити балансування.

Встановлення:

  1. Карданний вал вставляємо в шліцьову частину.
  2. Закручуємо болти на кардані й обов’язково перевіряємо міцність кріплення.
  3. Встановлюємо кріплення підвісного підшипника.
хрестовина карданного вала демонтаж

Додавання мастила

Іноді заміна хрестовини не потрібна. Щоб відновити робочі характеристики деталі, досить додати мастила. Зробити це можна за допомогою шприца і відповідного мастила, наприклад, літолу. Особливу увагу приділяємо задній хрестовині.

Процес змащення:

  1. Очищаємо деталь від забруднень.
  2. Знаходимо спеціальний отвір для подачі мастила.
  3. За допомогою шприца заливаємо мастило доти, доки воно не почне витікати.

Перевіряємо працездатність нової хрестовини

Після заміни потрібно обов’язково перевірити, як працює хрестовина карданного вала. Процес перевірки ідентичний пошуку люфту під час проведення технічного обслуговування. Також необхідно перевірити вузли на наявність витоку мастила. Обов’язково зверніть увагу на технічний стан сальників. Після проведення всіх процедур в оглядовій ямі або на підйомнику переходимо до перевірки результату виконаної заміни в процесі руху автомобіля. Якщо було допущено помилку, то ви відразу відчуєте вібрацію, почуєте шум, биття кардана. Відсутність сторонніх звуків і неприємних відчуттів свідчить про те, що ви зробили все правильно.

Самостійна заміна хрестовини дасть змогу істотно заощадити на послугах фахівців і отримати корисний досвід у ремонті основних вузлів автомобіля.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: