Коли потрібна заміна кермової тяги?

рулевая тяга

Рульове управління є головним вузлом в автомобілях, тому кожному водієві необхідно знати, коли потрібна діагностика.

Види кермової системи

Виділяють два види рульового управління, які встановлюють на автомобілі:

  • з редуктором черв’ячного типу;
  • з рейкою.

Перші тип має кілька особливостей. Наприклад, те, що вона слабкіше передає удари, які отримують колеса під час проходження нерівностей. Є і плюси, такі як менше зусилля на кермо і збільшені кути поворотного механізму. У конструкції цього типу встановлено безліч рульових тяг і кульових. У системі збирається велика кількість люфтів, через які кермо стає не інформативним і важким. Через те, що мінусів у такій системі більше, ніж плюсів, такий варіант відсутній на нових машинах, але широко використовується у вантажних автомобілях.

Рульова тяга поздовжня

Рульова рейка має менші габарити, ніж редукторний варіант. У системі встановлено мінімум тяг і шарнірів, завдяки чому ціна цього типу нижча. Завдяки компактності, було збільшено сферу застосування. Такий варіант поміщається в передньопривідних автомобілях, які мають підвіску типу МакФерсон. Незважаючи на компактність і низьку ціну, забезпечується точність рухів і легкість керування машиною. Але в цій системі теж є мінуси. Наприклад те, що будь-який поштовх на колесо передається на кермо. Через простоту конструкції, такий варіант не можна встановити на вантажні автомобілі та самоскиди.

Функціонал та слабкі місця кермових тяг

У тяги виділяють два види. Перший варіант – з наконечниками на двох сторонах системи. На другому є різьблення, яке з’єднує два дрібніших наконечника.

Дані наконечники на кінцях потрібні для забезпечення повороту коліс в різній площині в незалежності один від одного і положення кузова. Завдяки цьому, вся система в приводі керма залишається рухомою і вільною. Ефективність керування автомобілем залежить від правильного розташування кута коліс. Це забезпечується тільки за різного кута, щоб внутрішнє колесо не ковзало боком по дорозі. Через заноси і ковзання колесо нагрівається і зношується набагато швидше. Для того, щоб такого не відбувалося, внутрішнє колесо має повертатися сильніше, ніж зовнішнє.

Коли автомобіль проїжджає поворот, то кожне з коліс має свою окружність. Зовнішнє колесо має більший радіус повороту, на відміну від другого. Але центрування у коліс спільне. Тому, внутрішнє повертається на більший кут. Це забезпечує особлива конструкція трапеції системи. До неї входять кілька тяг із кульовими і важелями для повороту. Саме вони задають потрібний кут.

Цей процес може бути порушений, якщо на колесо припаде сильний удар, що деформує важелі або тяги, що призводить до недовороту внутрішнього колеса. Це можна легко перевірити. Якщо колесо не довертається, то розворот відбуватиметься за траєкторією довшою, ніж зазвичай.

Найчастіше, після таких ударів страждають кульові і його гумки. Це може призвести до поломки всього рульового управління. Також поломка відбувається при великих пробігах, коли деталь природним чином зношується. Через порваний і негерметичний пильовик у систему може потрапити пил і бруд, який заважає правильній роботі системи. Здебільшого, тяги стають непридатними тільки за умови прямого впливу.

Рульова тяга поперечна

Які можуть бути поломки

Якщо під час їзди з’являються стуки в підвісці або збільшується люфт керма, це може відбуватися через зношення кульових на тягах. Якщо тяга може бути розібрана, то її в більшості випадків ремонтують. Якщо ні, то деталь замінюється повністю.

Якщо кермо почало обертатися тугіше, то це є приводом до діагностики. Це також відбувається через те, що тяги були замінені на дешеві та неякісні. Кульові в такому разі можуть мати порушення в геометрії або не мати достатньо мастила.

Найчастіша причина поломки – це порваний пильовик. Для того, щоб зробити їзду комфортнішою та безпечнішою, потрібно час від часу перевіряти стан усіх чохлів.

В каком случае производится замена

  1. стуки і шуми;
  2. вібрації на кермі, ями і нерівності відчуваються набагато сильніше;
  3. великий люфт на кермі: це виходить при поломці підшипників маточини або на шарнірному елементі, а також при поломці одного з наконечників;
  4. кермо стало важким, для повороту потрібно докладати більше зусиль (тільки при системі з ГУРом або без підсилювача);
  5. автомобіль крениться в одну зі сторін.

Якщо одна з п’яти цих ознак спостерігається на вашому автомобілі, то варто провести діагностику, під час якої потрібно звернути увагу на:

  • наконечники системи, під час переміщення, не повинні відходити від пальців більш ніж на півтора міліметра;
  • при повороті керма не повинно бути люфтів.
  • хомут на муфті має бути затягнутий;
  • пильовики і чохли мають бути цілими: будь-які тріщини і розриви – привід для заміни всього елемента, оскільки заміна пильовика ненадовго збільшує термін служби кульової.
Заміна рульової тяги

Як зняти та замінити кермові тяги

Для самостійного зняття і заміни тяги потрібні такі інструменти: домкрат, противідкатні упори, знімач (його можна замінити молотком і маленьким монтуванням), плоскогубці, набір ключів і викруток, а також WD-40 для очищення системи від іржі та спрощення процесу заміни.

  • знімається колесо;
  • знімається гайка на пальці;
  • встановлюється знімач, гайка затягується до упору;
  • після затяжки потрібно завдати різкого удару по вушку на важелі. Це повторюється до того, поки не буде знято палець.
  • рульова тяга відкручується від муфти. (тут може знадобитися вдшка, оскільки різьблення часто іржавіє);
  • знімаються всі пильовики і рульова тяга відкручується від рейки.

На новій тязі потрібно зробити позначку, приклавши до старої. Це робиться для того, щоб не перекрутити його під час встановлення і встановити правильний розвал-сходження. Нова деталь встановлюється у зворотному порядку.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: