Рулевой наконечник где находится

Наконечник рульової тяги: коли міняти рульовий наконечник

Наконечник рульової тяги є деталлю автомобільної підвіски і рульової системи, призначений для забезпечення зв’язку між рульовим механізмом і колесом. Він виконує функцію передачі керуючих моментів, ініційованих рульовим механізмом, на колесо з метою зміни напрямку руху транспортного засобу.

Наконечник рульової тяги, оснащений кульовим з’єднанням, що дає змогу обертати і нахиляти колесо у відповідь на вплив кермового управління. Як елемент системи рульового управління, наконечник рульової тяги забезпечує точне і плавне керування автомобілем, роблячи важливий внесок у стійкість і маневреність транспортного засобу під час руху по дорозі.

Функції та пристрій наконечника рульової тяги

Автомобільний рульовий наконечник призначений для ефективного передавання зусилля від одного елемента управління до іншого. З огляду на те, що це зусилля передається через прямолінійний рух, а різниця в кутах між компонентами не повинна бути надто великою, конструкція наконечника здійснюється з використанням декількох шарнірних з’єднань. Зазвичай таких з’єднань чотири, проте в деяких дизайнах їхня кількість може досягати шести. Структура наконечника містить такі елементи:

  1. Корпус, усередині якого розміщена центральна вісь;
  2. Штир (іноді водійський термін “палець”) з різьбленням;
  3. Тефлонова вставка, по якій штир здійснює рух;
  4. Картер, що забезпечує захист деталі від сильних ударів і надає надійний захист від деформацій;
  5. Додатковий пластиковий чохол, що розміщується поблизу штиря, призначений для захисту наконечника і корпусу;
  6. Силіконове кільце, що фіксує;
  7. Гайка, що забезпечує фіксацію штиря;
  8. Пружина, що забезпечує фіксацію чохла.

Варто зазначити, що дана конструкція має значну міцність і стійкість до механічних впливів. При заміні наконечника з автомобіля певного віку, відсутність зазору є нормою – тефлонова вставка забезпечує надійну фіксацію шарнірного елемента. Однак, якщо наконечник зноситься, шарнірний елемент починає рухатися більш вільно, що негативно позначається на загальній працездатності системи управління.

що таке наконечник рульової тяги

Які основні несправності рульових наконечників

Рульовий наконечник надійний, вважається довговічною деталлю автомобіля і, як правило, не виходить з ладу швидко. Власники автотранспорту, зазвичай помічають зміни в поведінці рульового механізму задовго до того, як стане явною необхідність замінити наконечник. Сигналом до заміни стає поява люфту. Сильно зношений наконечник, зберігає тісну фіксацію кульового пальця. Для виявлення необхідності заміни рульового наконечника слід звернути увагу на такі ознаки:

  • Зміна характеру відгуку педалі акселератора;
  • Під час розбирання стає зрозуміло, що в рульовій тязі з’явився зазор;
  • Обертання рульового колеса стає занадто легким;
  • Під час руху нерівною дорогою, розгону або гальмування проявляються стуки або скрипи в рульовому механізмі;
  • Під час повороту керма чути приглушені удари;
  • Під час виконання процедури сходження-розвалу виникають відхилення.

Експерти стверджують, що термін служби різних наконечників може бути різним. Зазвичай деталь потрібно замінити кожні 40-50 тисяч кілометрів пробігу. З плином часу, знос шарнірного з’єднання відбувається через потрапляння найдрібніших частинок бруду. За відсутності пошкоджень на пильовику, наконечник може прослужити понад 50 тисяч кілометрів.

Часто елементи рульової системи виходять з ладу в результаті зіткнень з перешкодами при високих швидкостях. У разі, якщо водій ненавмисно стикається з високим бордюром, слід найближчим часом перевірити стан рульової системи.

Навіщо міняти наконечник рульової тяги

Як можна перевірити стан рульового наконечника

Для проведення візуального огляду рекомендується помістити свій автомобіль на підйомник або скористатися оглядовою ямою. Якщо доступ до ями неможливий, альтернативою може бути використання гідравлічного домкрата. Кроки для огляду такі:

  1. Ретельно очистіть деталі від бруду за допомогою ганчірки.
  2. Огляньте місця кріплення, зверніть на них увагу.
  3. Проведіть детальний огляд пильовика рульового наконечника. Якщо ви помітите тріщини на пильовику, рекомендується його замінити.
  4. Попросіть помічника покрутити рульове колесо, в той час спостерігаючи за поведінкою наконечника. Якщо його переміщення уздовж осі пальця на відстань понад 1,5 міліметрів, це може свідчити про наявність люфту.

У разі виявлення люфту в рульовому наконечнику, рекомендується негайно провести його заміну. Варто пам’ятати, що пильовики – це компоненти, що зношуються, і за найменших пошкоджень їх слід замінити на нові.

Також слід зазначити, що попередню діагностику можна проводити не тільки з піднятим автомобілем, а й з від’єднаними або піднятими колесами. Це актуально при перевірці кульових опор, стабілізатора і підшипників. Проте, для більш повного огляду все ж рекомендується уважно оглянути нижню частину автомобіля, включно з елементами рульового управління.

Як правильно вибрати наконечник кермової тяги

При підборі рульового наконечника немає необхідності враховувати безліч технічних характеристик, як це було б у разі вибору, наприклад, деталей стартера. Процес підбору можна здійснити за такими методами:

  1. За VIN-кодом. У цьому випадку автолюбителі можуть точно визначити відповідну оригінальну запчастину.
  2. За кодом запчастини. Цей варіант підходить, якщо у вас є безліч кодів, і ви відчуваєте труднощі з вибором.
  3. За даними автомобіля. Просто вкажіть марку і модель свого автомобіля.

Вибір нового рульового наконечника не становить особливих труднощів. Основне – переконатися в сумісності запчастини з вашим автомобілем і вибрати виробника, який має високий рівень довіри.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: