Кран гальмівний: принцип роботи та види гальмівного крана в автотранспорті

Кран тормозной

На спецтехніці та вантажному транспорті застосовуються гальмівні системи з пневматичним приводом. Вони працюють на основі гальмівного крана. Детальніше про представлений елемент йтиметься далі.

Що таке гальмівний кран?

Гальмівний кран – невід’ємний компонент гальмівної системи спецтехніки та автомобілів, оснащених пневматичним приводом. Його завданням є подача стиснутої повітряної маси на виконавчі механізми та інші елементи системи під час активізації процесу гальмування. До переліку функцій деталі входять:

  • збереження герметичності системи незалежно від несприятливих чинників довкілля;
  • “почуття педалі гальма”, тобто відчуття зусилля на педаль в залежності від ступеня гальмування;
  • збереження працездатності техніки при витоку повітря в одній із камер (для двосекційних видів).

Завдяки гальмівному крану здійснюється управління гальмівною системою під час експлуатації машини. Важливість елемента важко переоцінити, оскільки його несправність тягне за собою відмову всієї гальмівної системи.

що таке гальмівний кран, де він встановлюється
Принцип роботи гальмівної системи

Принцип роботи гальмівного крана

Принцип дії описуваної деталі простий. При відпущеній педалі гальма розміщення клапанів передбачає перекриття магістралі ресиверів. У такому разі магістраль гальмівної камери повідомляється з атмосферним тиском, отже, система перебуває в «сплячому» режимі. Після активації педалі гальма відбувається закриття впускного клапана. Одночасно з цим відкривається випускний колектор, а система відключається від атмосферного тиску. Компресійна повітряна маса подається до гальмівних камер, тим самим здійснюється процес гальмування.

Якщо відпустити педаль гальма, то відбудеться закриття впускної магістралі та одночасне відкриття випускного тракту. Компресійна повітряна маса виводиться в атмосферу, що призводить до розгальмовування системи. При подальшому натисканні та відпустці педалі описані процеси повторюються.

Гальмівний кран
кран гальмівний

Типи та конструкція гальмівного крана

За специфікою конструкції гальмівні крани, що встановлюються на спецтехніці та вантажному транспорті, класифікуються на дві категорії:

  • односекційні;
  • двосекційні.

Перша з перерахованих категорій зазвичай розміщується на машинах, які оснащені пневматичними гальмами, але не експлуатуються з причепами. Це означає, що гальмівний кран активує безпосередньо гальмівну систему авто. Друга категорія пристроїв використовується на транспорті з причепами або напівпричепами, оснащеними пневматичною гальмівною системою, вона гарантує гальмування самої машини та причепа з однієї педалі.

Що стосується двосекційної категорії виробів, то вона поділяється на два види:

  1. Важельне гальмування кожної секції – гальмуванням здійснюється за рахунок двох шарнірно поєднаних важелів (для кожної секції передбачено окремий привід тяги педалі гальма).
  2. Єдиний шток для секцій – приводний механізм кожної секції активізується за допомогою одного штока, оснащеного виконавчим пристроєм педалі гальма.

Гальмівні крани зазвичай встановлюються під педаллю гальма або у безпосередній близькості від пневматичної системи. У другому випадку використовуються тяги та важелі, що транслюють передачу зусилля на елемент. Конструктивно виріб складається з приводу, стежить механізму, впускного та випускного клапана.

Гальмівний кран є важливим компонентом гальмівної системи транспорту з пневмоприводом. Забезпечують функціональність машин та їхню зупинку за мінімальний проміжок часу.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: