Втулка балансира КамАЗ: що необхідно знати?

Втулки балансира КамАЗ та інші елементи для черевиків – складові елементи балансира задньої підвіски вантажівок Камського автозаводу. Балансир використовується на автомобілях з трьома осями для зв’язку між заднім і середнім мостом. Його застосування робить конструкцію довговічнішою і надійнішою в роботі, покращує роботу всієї підвіски, дає змогу використовувати техніку для перевезення важких вантажів по поганій дорозі.

Особливості конструкції балансирної підвіски

Балансирна підвіска складається з таких елементів:

  • Кронштейнів, зафіксованих на рамі.
  • Осі, встановленої між кронштейнами.
  • Ресорних черевиків – застосовуються для кріплення ресор і штанги.
  • Балансирні штанги. З’єднуються з мостами та кронштейнами.

На рамі вантажівки є жорстко зафіксовані кронштейни, необхідні для кріплення осі. Стрижень розташовується в просторі між переднім і заднім мостом, і служить для налагодження зв’язку між ними. На осі встановлено ресорні черевики, вмонтовані у втулки балансира, що необхідно для їх вільного кочення.

Ресори кріпляться на черевик, з одного боку вони з’єднані із середнім мостом, з іншого – із заднім мостом. Штанга з’єднана з кронштейнами і мостами.

Болт М10х1,25х30 кошик зчеплення КАМАЗ
Болт карданний КАМАЗ

Конструкція башмака

Елемент включає корпус і пару балансирних втулок. Для виробництва втулок використовуються якісні матеріали, які вирізняються стійкістю до зношування: бронза, спеціальний пластик, цинк. Також популярні фторопластові втулки балансира КамАЗ.

Для зменшення тертя черевиків об втулки застосовується мастило. Щоб воно не витікало, в конструкції черевика є сальники і манжети.

Частини черевика закріплені на осі за допомогою гайки.

Заміна балансирних втулок

Втулка черевика балансира КАМАЗ 6520 (розміри: Ш 24 см, В 15 см, Д 24 см, маса 1,12 кг) – запчастина циліндро- або конусоподібної форми, що має осьову симетрію та отвір. Елемент сприймає механічне навантаження (удари, вібрації), дозволяючи працювати підвісці з максимальною ефективністю.

Ця деталь підходить також для КАМАЗ 6522, 6460. Втулки для інших моделей КамАЗ за своєю конструкцією приблизно аналогічні, різниця тільки в розмірах.

Під час роботи середнього і заднього мостів запчастина зазнає величезних навантажень, тому так важливо, щоб втулки завжди були в справному стані. Знос елементів оцінюється під час технічного обслуговування, яке має проводитися регулярно, особливо під час активної експлуатації спецтехніки. Заміна потрібна, якщо відстань між втулкою і віссю понад 1 мм.

Втулка балансира КАМАЗ

Розточування втулок

Габарити нової запчастини менші за діаметр осі, для точної відповідності розмірів деталі обточують на токарному обладнанні.

Під час встановлення максимальна відстань між втулкою і віссю має бути не більше 0,5 мм. Зі зменшенням зазору між компонентами збільшується стійкість втулки до зношування. Так, одна десята міліметра збільшує зношування в рази, бо що більший проміжок, то простіше розгойдуватися балансиру в різні боки, що зношує вісь і втулки. Особливо це стосується пластикових втулок балансира КамАЗ, які більше за інших схильні до зносу.

Є й інші особливості процедури:

  • Розточування проводиться після встановлення елемента в балансирний черевик. Лінійні розміри комплектуючих виключають недоліки під час запресовування, тобто втулка завжди надійно фіксується всередині черевика.
  • Потім виконується розточування до необхідного розміру, з урахуванням похибок.
  • Під час розточування запресованої деталі потрібно, щоб її діаметр на 0.05 – 0.08 мм перевершував значення балансира.
  • Перед кріпленням черевиків на вісь втулки змащуються спеціальним складом.

Після встановлення втулок техніка готова до експлуатації в колишньому режимі, з періодичними технічними оглядами для оцінки зносу.

Заздалегідь розточувати деталь (до моменту запресовування) не можна, тому що потім по обидва боки втулка не матиме потрібної співвісності, а внутрішні частини повторять недоліки балансира. Тобто, майже неможливо буде поєднати два елементи за розміром.

У нас Ви можете придбати не тільки втулки балансира КамАЗ, а й втулки шворня КамАЗ, які використовуються на передній осі автомобіля.

Втулка шкворня КАМАЗ
Втулка шкворня КАМАЗ

Де купити втулки балансира КамАЗ?

У каталозі нашого інтернет-магазину автозапчастин Сервіс Автоіндустрія представлені запчастини для вантажівок КамАЗ за найбільш вигідними цінами. Причин тому кілька:

  • Ми є власним виробником;
  • На відміну від звичайних магазинів, нам не потрібно платити за оренду торгових площ, що позитивно позначається на вартості деталей для клієнта;
  • Оптовим і постійним покупцям ми пропонуємо гнучку систему знижок.

Уточнюйте ціну втулки балансира КамАЗ (бронза та інші матеріали), а також умови оплати та доставки у наших консультантів.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: