как проверить провода зажигания

Як перевірити дроти запалення на несправність

Високовольтні дроти або дроти запалювання є в кожному автомобілі для передачі електричного струму від котушки до свічок. На відміну від інших автокабелів ці відрізняються тим, що здатні витримувати величезну напругу, що і дозволяє завести автомобіль. Ба більше, вони захищають інші елементи машини від перенапруги, а це дає змогу тримати в балансі всю систему в момент старту. Погано працюючий кабель може призвести до виходу з ладу всієї електроніки, тому важливо знати, коли його потрібно замінити і що на це вказує.

Влаштування високовольтних проводів та базові вимоги до їх якості

Проводи запалення прості у своїй основі та складаються зі струмопровідних жил, кожна з яких може мати індивідуальну обмотку для кращої герметизації та захисту. Також до складу входять металеві наконечники із пластмасовими ковпачками на кінцях, необхідні для фіксації на свічках та котушці. Високовольтні автокабелі відрізняються від інших тим, що мають особливу ізоляцію — зовнішню та внутрішню, задач у якої кілька:

  • захист від вологи, пилу, води;
  • зниження втрати напруги під час передачі струму.

Для належного функціонування проводів високої напруги, необхідно дотримуватися умов їхньої експлуатації:

  • металеві наконечники повинні надійно з’єднуватися зі свічкою і котушкою, що знизить ймовірність зниження напруги;
  • наконечники повинні мати додатковий антикорозійний захист;
  • пластмасові ковпачки мають бути без тріщин і відколів, також важливо, щоб вони щільно прилягали до місця з’єднання, мінімізуючи потрапляння вологи та пилу.
 Дроти запалювання

Вимоги до якості дротів запалювання такі:

  • високий рівень міцності на розтягнення;
  • високий рівень провідності струму; 
  • висока ефективність у зниженні до нуля втрати струму в момент його передачі від котушки до свічок запалювання;
  • міцність перед агресивними середовищами, які потенційно можуть з’явитися в підкапотному просторі автомобіля;
  • можливість експлуатації при широкому температурному діапазоні (від -60 до +70оС).

Перевага і недолік таких проводів – полімерна ізоляція, яка з часом стає неефективною, що і призводить до необхідності заміни.

Ознаки несправності високовольтних кабелів у автомобілі

Дроти запалювання можуть втрачати герметичність унаслідок розриву полімерного захисту або в разі пошкодження захисних ковпачків, що тягне за собою таке: 

  • складнощі із запуском мотора;
  • поява досить ривкоподібної роботи силового агрегату на холостому ходу;
  • поява великої кількості вуглецю у вихлопах, що можна бачити за фактичним гаром, що виходить із труби;
  • некоректну роботу електроніки. 

Завжди залишиться великий ризик того, що високовольтні кабелі можуть погіршити роботу всієї системи авто, не рахуючи розважальної. Так, цілком можлива некоректна робота датчиків, ЕБУ, мотора.

Методи перевірки високовольтних кабелів

Високовольтні дроти можна перевірити трьома способами: візуально, дротом та мультиметром.

Візуальна перевірка

Тут усе просто — важливо оглянути кабелі на наявність тріщин, надрізів, потертостей або ділянок, що розсохлися. Також рекомендується проводити таку перевірку в темний час або в темному приміщенні. Так, можна завести авто, увімкнути фари та спостерігати за тим, чи є іскри, які виходять від дротів — у темряві їх видно набагато краще, що і дасть змогу швидко визначити справність або несправність дроту.

Перевірка за допомогою дроту

Ця діагностика небезпечна, але дієва. Для неї потрібен дріт із зачищеними кінцями. У темну пору дня потрібно один кінець замкнути “на масу”, другим же варто водити по високовольтних кабелях. Якщо є проблема з герметизацією, зачищений кінець видасть іскру. Перевіряти варто як сам провід в ізоляції, так і захисні ковпачки.

перевірка дротів запалювання

Перевірка мультиметром

Мультиметр – більш раціональний підхід у діагностиці, оскільки видає чіткий результат без небезпеки для життя і роботи авто. Мультиметр частіше використовується у вигляді вольтметра на автомобілях, проте також він здатний виміряти і ступінь опору, по суті, величину втрати напруги.

Замір проводиться просто — проводиться демонтаж проводів або їх відключення від котушки та свічок. До відключених проводів підключається мультиметр і в режимі омметра пристрій показує існуючий опір.

Добре працюють кабелі високої напруги повинні показувати опір на рівні до 10 кОм з відхиленням в 1-2%, при цьому кожен вид дроту в залежності від типу полімерного покриття матеріалу жил і товщини може мати різний опір. Ця величина практично завжди пишеться на кабелі, що спрощує перевірку.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: