как поменять патрубок охлаждения

Як поміняти патрубок системи охолодження двигуна

Система охолодження двигуна, як і інші деталі автомобіля, з часом зношується. Зазвичай, проблеми починаються з підвідних або відвідних патрубків, виготовлених зі щільного силікону. Патрубок радіатора – найбільш вразливий елемент системи, розрив якого неминуче призведе до перегріву двигуна, що може призвести до серйозних наслідків у вигляді викривлення площини головки блоку циліндрів (ГБЦ), прогорання прокладки, руйнування перегородок між кільцями циліндра, деформації головки циліндрів, виникнення тріщин тощо. За сильного і тривалого перегріву можливий клин двигуна з усіма наслідками, що випливають.

поміняти патрубок
як поміняти патрубок радіатора

Заміну патрубків радіатора можна провести самостійно, озброївшись необхідними інструментами, витратними матеріалами та спеціальними пристосуваннями. Перед початком ремонту не зайвим буде освоїти теоретичну частину питання, оскільки поміняти патрубок системи охолодження самостійно без відповідних знань буде в рази складніше.

Явні та непрямі ознаки несправності патрубків радіатора

Прорив або сповзання (ослаблений хомут) патрубка радіатора можна виявити під час чергового огляду систем автомобіля. Однак найчастіше несправність помічають під час експлуатації транспортного засобу за деякими ознаками, а саме:

  1. Першою явною ознакою несправності є індикатор рівня охолоджувальної рідини (ОР) в системі, що знаходиться на приладовій панелі. Якщо лампочка загоряється, значить, рівень рідини впав, що може свідчити про проблему одного з патрубків.
  2. Інша ознака, що свідчить про втрату герметичності системи охолодження, – характерний запах антифризу в салоні авто. Якщо з’явився запах, варто перевірити патрубки. Найімовірніше, причина саме в них.
  3. Одна з головних ознак порушення в роботі системи охолодження – перегрів двигуна. Причина перегріву не обов’язково полягає в патрубках, але перевірити їх на цілісність і працездатність варто насамперед.
  4. Опосередкованою ознакою проблеми з силіконовими шлангами є витік охолоджувальної рідини, який залишає мокрі та жирні плями в підкапотному просторі. Зазвичай ознаки витоку виявляють під час огляду систем автомобіля.
Патрубки з силікону

Як виявити витік під час огляду

Якщо двигун перегрівається, лампочка рівня охолоджувальної рідини горить і в салоні пахне антифризом, необхідно провести огляд, щоб знайти витік і нейтралізувати його. На що звертати увагу під час пошуку несправного патрубка:

  • насамперед, перевіряється рівень рідини в розширювальному бачку;
  • далі потрібно оглянути сам радіатор на предмет витоку;
  • якщо в бачку рівень охолоджувальної рідини нижчий за рекомендований, а на радіаторі немає явних ознак витоку, необхідно перевірити всі підвідні та відвідні патрубки на цілісність, звертаючи увагу на стан хомутів.

Коли витік охолоджувальної рідини буде знайдено, залишиться лише поміняти патрубок, використовуючи відповідні інструменти.

як поміняти патрубок охолодження
Гумові патрубки замінені на силіконові патрубки

Як поміняти патрубок охолодження (інструкція)

Якщо причину протікання виявлено, нові силіконові патрубки куплено і вони готові до встановлення, залишилося зробити заміну. Порядок дій:

  1. Практично будь-який вид ремонту системи охолодження передбачає злив холодоагенту. Злив проводиться за допомогою двох краників: один знаходиться внизу картера, інший безпосередньо на радіаторі, в його нижній частині.
  2. Наступний крок – ослаблення хомутів. Часто старі хомути покриваються іржею, що істотно ускладнює процес їхнього демонтажу. Для розв’язання проблеми використовують WD-40 – засіб, що звільняє заіржавілі та заклинені деталі.
  3. Після демонтажу зношеного патрубка на його місце встановлюють новий, попередньо надівши хомути.
  4. Встановлений патрубок затискається хомутами з обох боків.
  5. Останній крок – заливка нової охолоджувальної рідини і перевірка системи охолодження.

Підсумовуючи вищесказане, варто додати, що процес заміни зношених деталей не займе багато часу, оскільки поміняти патрубок охолодження – досить просте завдання, з яким може впоратися кожен автовласник.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: