Як зняти інтеркулер?

устройство интеркулера

Інтеркулер – конструктивна деталь радіатора, що встановлюється в передній частині автомобіля. Пропускає через себе повітряні маси, які нагнітаються турбокомпресором, охолоджуючи їх. А оскільки щільніші холодні потоки займають менший об’єм, це дає можливість системі охолодження подавати в циліндри більшу кількість повітря. Внаслідок цього процесу ефективність турбонаддуву зростає, потужність мотора – збільшується.

Причини поломки інтеркулера

Постійна експлуатація автомобіля в межах міста і в умовах бездоріжжя призводять до поступового зносу інтеркулера. Випадковий камінь може пошкодити герметичність радіатора, а пил, комахи, бруд – заліпити пластини, що позначиться на зниженні теплообміну.

патрубок інтеркулера
Патрубок інтеркулера MAN

Зносу піддаються і патрубки інтеркулера, які і з’єднують його з турбіною. Через перепад температур і тиску силіконові елементи розсихаються, гумові – гниють. У результаті цього вони лопаються, злітають з трубок або втрачають герметичність, що в підсумку веде до втрати потужності ДВЗ.

Інші причини поломок зазначеної деталі:

  • Корозія, що призводить до появи наскрізних отворів у системі;
  • Використання недоброякісних технічних рідин і масел, які можуть потрапити в інтеркулер і порушити теплообмін у ньому;
  • Механічні удари, зокрема внаслідок серйозної ДТП або зіткнення з перешкодами;
  • Тюнінг транспортного засобу або встановлення компонентів, що збільшують потужність турбокомпресора. Через них підвищується тиск у системі і не розрахований на такі параметри інтеркулер виходить з ладу.

Характерними симптомами поломок інтеркулера стає нехарактерний для турбіни свист, підтікання мастила, втрата потужності двигуна або постійні стрибки тиску всередині системи.

Як зняти інтеркулер?

Щоб замінити або прочистити охолоджувальний компонент, необхідно зняти його. Знаходиться він зазвичай у підкапотному просторі, відразу за бампером. У деяких машинах у підкапотному просторі інтеркулер не фіксується безпосередньо до бампера. Для його виїмки достатньо зняти захист з арки і відкрутити болти з обох боків радіатора.

як зняти інтеркулер

Після зняття інтеркулера чистка його здійснюється в три етапи:

  1. Видалення крупного сміття, виправлення металевих пластин.
  2. Чистка хімічними засобами від нагару, маслянистих плям, грязьових наростів.
  3. Внутрішня промивка деталі.

А як зняти патрубки інтеркулера? Спочатку деталі знежирюють, що дає можливість послабити стискаючий хомут. У трьох місцях розщеплюють затискачі й акуратно витягують запчастину. За необхідності – її обробляють герметиками або міняють на нову.

Залишилося просушити і встановити інтеркулер на місце, повернувши двигуну – потужність, а автомобілю – високу продуктивність.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: