Заміна масляного насосу

как снять масляный насос

Масляний насос – функціональний вузол транспортних засобів, що відповідає за підтримку необхідного тиску рідин, що забезпечує стабільну роботу не тільки двигуна, а й автомобіля в цілому. Як і більшість агрегатів, він піддається високим експлуатаційним навантаженням різного характеру. Це стає основною причиною поломок масляного насоса, що потребує своєчасної заміни.

Ви дізнаєтесь важливі нюанси та корисні поради від фахівців та досвідчених автомобілістів.

Як перевірити масляний насос на несправності

Основна ознака несправності – поява люфту між корпусом вузла та його шестернями. Це призводить до швидкісного зносу деталей та передчасного виходу з ладу. Ремонтувати масляний насос є недоцільним, т.к. придбання та встановлення нового коштуватиме дешевше. Заміна не займає багато часу і не складає великої праці. Ви можете зняти масляний насос, не знімаючи двигуна, що дуже зручно.

Важливо! Виявити поломку дозволяє простий тест. Для цього необхідно прогріти двигун до 80 ° C за 800 оборотів. Якщо запалюється індикаторна лампочка тиску мастила, висновок очевидний проблема в насосі.

Поширеною причиною виходу з ладу вважається засмічений маслоприймач. Це відбувається через те, що забруднюється масляний картер. Вирішується проблема шляхом зливу робочої рідини, демонтажу та промивання піддону. Цю процедуру слід проводити регулярно, щоб запобігти серйознішим наслідкам.

Корисна інформація про масляний насос

Це вузол двигуна, який працює за допомогою мастила нефільтрованою олією і зношується при засміченні картера.

Зверніть увагу! Перед тим, як зняти масляний насос для заміни, оцініть стан двигуна. Зношування силового агрегату також може бути причиною падіння тиску масла в системі. Однак у цьому випадку ремонт чи встановлення нового насоса не виправить ситуацію.

Рекомендації! Тривале ігнорування несправності призводить до поломки самого двигуна. Вартість відновлення ДВЗ у рази вища порівняно з насосом. Пам’ятайте про це. І не забувайте про вузли зовні блоку. Замінюйте у міру зношування ущільнювальні прокладки в місцях з’єднання елементів, це дозволяє виключити ризик падіння тиску масла в системі та витоку.

Підготовка до заміни масляного насосу

Масляний насос знаходиться у картерному піддоні. Фіксація його здійснюється за допомогою двох кріплень до блоку циліндрів. Перед тим, як зняти масляний насос, підготуйте необхідний інструмент:

Цього набору достатньо. Ви можете зняти масляний насос, не знімаючи двигуна. Далі до роботи.

Зняти масляний насос не знімаючи двигуна

Покрокова інструкція з опису дій

Процес демонтажу та заміни здійснюється послідовно. Багато нюансів вказані безпосередньо в «інструкції» до транспортного засобу. Стандартна процедура така:

  1. Злив моторного масла.
  2. Зняття зубчастого шківа колінвала. Для цього також від’єднуються приводні елементи ГРМ та генератора згідно з мітками. У кожного транспортного засобу порядок їх виставлення відрізняється. Як уже говорилося, — вивчіть технічну документацію.
  3. Демонтаж піддону картера. Від’єднуються кріплення, і знімається маслоприймач.
  4. Подовжувачем та накладною головкою вкручується 6 болтових з’єднань, що утримують масляний насос.
  5. Далі вузол знімається. Слід вставити викрутку або інший аналогічний інструмент між корінним підшипником та насосом, що дозволить зрушити його корпус.
  6. Після цього проводиться заміна.

У фіналі провідна шестерня повертається у вихідне положення по відношенню до колінвала, край його сальника змащується олією. Після встановлення насоса всі фіксуючі елементи надійно затягуються.

Важливо! Перед тим, як зняти масляний насос в ТС з інжекторним тиском, спочатку видаліть датчик синхронізації.

Наслідки несвоєчасного обслуговування та заміни

Профілактична діагностика транспортних засобів є обов’язковою умовою експлуатації. Відсутність цих «заходів» призводить до поломок, як самого вузла, так і сполучених деталей, агрегатів, аж до двигуна, ремонт і заміна якого обходяться набагато дорожче. За бажанням продовжити термін служби двигуна регулярно обслуговуйте його, змінюючи масло та насос.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: