Що потрібно знати про заміну підшипника колінвала

Поломка осьового підшипника колінвала – явище рідкісне, оскільки при експлуатації він не зазнає великих навантажень. Але коли поміняти підшипник колінвала все ж таки знадобиться, вам треба дізнатися про всі нюанси ремонтних робіт. Поговоримо про призначення цієї деталі та про те, як правильно знімається стара запчастина та встановлюється нова.

Осьові шарикопідшипники встановлюються на задній стороні колінчастого валу і покликані підтримувати та центрувати первинний вал КП. Головне навантаження в процесі обертання колінчастого валу піддаються вкладиші. Дія ж осьових навантажень на підшипник невелика, тому винуватцем його поломки може стати або конструктивна несправність, або природне зношування після тривалого пробігу автомобіля.

чи кочення. На деяких машинах деталь, що описується, взагалі не ставиться, а центрують і рівномірно обертають первинний вал коробки підшипники, встановлені в КП.

Заміна підшипників колінчастого валу є досить складною технічною операцією. Справа навіть не в тому, що потрібно знімати автодеталь і ставити нову, а в тому, що доведеться демонтувати велику кількість вузлів, щоб підібратися до шарикопідшипника. У зв’язку з цим важливого значення набуває правильна діагностика поломки, інакше ремонтні роботи пройдуть марно.

зняти підшипник з колінвалу

Як замінити підшипник коленвала

Нерідко заміна цієї деталі не проводиться сама по собі – одночасно з нею можуть змінювати, наприклад, вичавний підшипник або комплект зчеплення. Не всякий автомобіліст зважиться через подібну дрібну несправність приступати до складного і трудомісткого ремонту. Якщо шелест у двигуні з’явився нещодавно, то кілька місяців ще поїздити можна. Але й не затягуйте з ремонтними роботами, адже якщо підшипник заклинить, це зашкодить посадкове місце.

Процедура заміни деталі спроститься, якщо використовується наступний інструмент:

  • Центрирующая наставка – сприяє легшому введенню первинного валу коробки передач у шліцеві отвори диска зчеплення.
  • Різні головки та гайкові ключі — потрібні, щоб зняти КП та навісне обладнання, яке не дозволяє від’єднати коробку від блоку двигуна.
  • Знімач шарикопідшипників для глухих отворів.

Щоб отримати доступ до місця ремонту, зніміть КП або посуньте її подалі. Це ж стосується навісних пристроїв, що перешкоджають вилученню коробки, а також корзини зчеплення. Перш ніж знімати останню, позначте маховик. Не забувайте, що установка веденого диска виконується опуклою стороною КП.

поміняти підшипник колінвалу
як замінити підшипник коленвала

Як виготовляти випресовування підшипника

Спочатку необхідно видалити стару деталь, навіщо є кілька способів:

  1. Старовинний, апробований варіант, коли використовується густе консистентне мастило або м’якуш хліба. Також потрібно взяти наставку з таким зовнішнім діаметром, який трохи поступається внутрішньому діаметру шарикопідшипника. Сенс способу в тому, що м’ячик засовується в наскрізний отвір підшипникового вузла і утрамбовується за допомогою молотка та наставки. Стороннє тіло починає чинити тиск на шарикопідшипник, і він залишає посадкове місце.
  2. Застосування наймача. Цей метод вважається найпростішим і найправильнішим.
  3. Використання гачка та зворотного молотка, правда, це буде неможливо зробити, якщо шарикопідшипник міцно встановлений у задній стінці. Якщо ж ні, то зачепіть його за внутрішнє кільце і витягніть.

Як зробити запресування підшипника

Ремонт не принесе користі, якщо монтаж нового підшипника колінвала буде здійснено з перекосом. Спочатку зробіть очищення посадкового місця від пилу та бруду, потім візьміть моторне масло і злегка обробіть їм поверхню. При запресуванні нової запчастини можна використовувати наставку, у якої зовнішній діаметр трохи менше, ніж діаметр зовнішнього кільця підшипника. Наставку можна отримати зі старого шарикопідшипника коленвала.

За допомогою несильних постукування молотка по всій поверхні наставки встановіть свіжу деталь на старе місце. Коли ви робили розбирання, то повинні були запам’ятати, на якій глибині був колишній підшипник. Не бажано його забивати, впливаючи на внутрішню обойму. І пам’ятайте, як зняти підшипник з колінвала, які елементи для цього демонтуються – все це ви обов’язково знайдете в інструкції до вашого автомобіля.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: