Автомобильный термостат

Автомобільний термостат: Як працює термостат та основні причини поломок

Власники автомобілів незалежно від марки та року випуску неодноразово чули про таку важливу деталь системи охолодження як термостат. Незважаючи на це не всі знають яку функцію він виконує, принцип роботи та причини виходу з ладу. Спробуймо розібратися в тому, що він собою представляє.

Що таке автомобільний термостат?

З технічної точки зору термостат – це пристрій для підтримки постійної температури спеціальних рідин у різних приладах, таких як холодильник, бойлер, масляний обігрівач та інші. В автомобілі застосовується термостат у системі охолодження двигуна. Завдяки йому прискорюється, нагрівання рідини, що охолоджує, до робочої температури, а також відбувається процес відведення тепла від нього. Система охолодження, що справно працює, забезпечує оптимальну роботу мотора, що особливо важливо при експлуатації в умовах низьких температур навколишнього середовища.

Корпус термостату

Конструкція термостату

Більшість термостатів, що застосовуються в сучасних автомобілях, являють собою пристрій з міцним корпусом, виготовленим з міді або латуні всередині якого знаходиться клапан і резервуар з термочутливою рідиною. Усередині корпусу знаходиться клапан із пружинною який при нагріванні 72-90 градусів відкривається. Після цього рідина, що охолоджує, починає надходити в радіатор тим самим забезпечуючи циркуляцію системи охолодження по великому колу. При зниженні температури термоелемент стискається і клапан закривається тим самим охолоджувальна рідина циркулює тільки по малому колу, не потрапляючи в радіатор.

Термоелемент, що знаходиться всередині корпусу, забезпечує рухливість клапана і нагадує собою віск. Активною речовиною є церезин з додаванням графіту або мідного порошку, що покращує теплопровідність.

За конструкцією термостати бувають одноклапанними або двоклапанними. Найпростішим за пристроєм є перший варіант, що працює за класичним принципом. Більш сучасні моделі автомобілів комплектуються двоклапанними моделями, які при нагріванні до робочої температури відкривають доступ до повної циркуляції рідини, що охолоджує, і при цьому закривають мале коло сорочки охолодження. Щоб унеможливити заповітрювання системи, додатково встановлюється повітряний клапан, який випускає надлишки повітря запобігаючи утворенню повітряних пробок.

Принцип роботи

Конструкція системи охолодження складається з двох контурів – малого та великого. Між ними встановлюється термостат, який регулює порядок роботи, залежно від необхідного режиму. Здійснюючи запуск холодного двигуна, температура охолоджуючої рідини дорівнює температурі навколишнього середовища, яку необхідно підвищити до робочої. Для прискорення процесу прогріву клапан термостата закритий, що забезпечує циркуляцію антифризу малого кола. Коли температура прогрівається до необхідної, клапан у корпусі термостата відкривається, і рідина, що охолоджує, потрапляє в радіатор. У цьому режимі рідина охолоджується, тим самим підтримуючи оптимальну робочу температуру силового агрегату. Охолоджуючи клапан у корпусі термостата знову закривається, забезпечуючи зворотний ефект.

автомобільний термостат

Функції системи охолодження двигуна

Підтримка робочої температури роботи охолоджувальної рідини необхідна для ефективної роботи двигуна, збільшення ресурсу, економії палива та зниження викиду токсичних речовин в атмосферу. В умовах експлуатації при низьких температурах навколишнього середовища повноцінна робота пристрою опалення салону (пічки) безпосередньо залежить від того, як правильно функціонує система охолодження двигуна.

термостат двигуна

Ознаки та причини несправності термостата

Серед основних причин поломки автомобільного термостата є заклинювання клапана. Цьому сприяє низька якість рідини, що охолоджує, корозія в радіаторі і попадання сторонніх частинок в систему охолодження. Це знижує чутливість та порушує рухливість клапана, що призводить до його заклинювання. Положення, в якому зупиняється клапан може бути і відкритим, і закритим, а також проміжним. При заклиниванні в закритому положенні циркуляція відбувається по малому колу і це може призвести до перегріву двигуна. На це вказує значна різниця температур радіатора та двигуна. Якщо клапан не закривається, то нагрівання охолоджуючої рідини відбувається досить довго, а в холодну пору року може і не досягти робочих параметрів.

  • Складніше виявити несправність, якщо положення заслінки зафіксувалося в проміжному положенні. Зазвичай у разі несправність можна визначити, якщо демонтувати деталь і перевірити працездатність.
  • Простим методом перевірки термостата є занурення його в посудину з гарячою водою. При зануренні в окріп клапан плавно відкривається, а коли вода остигає він назад, закривається. Якщо цього не сталося, деталь несправна і підлягає заміні.
  • Другим важливим моментом, на який звертають увагу фахівці автосервісу, – це втрата герметичності прокладки на корпусі, де встановлено термостат. Це викликає текти охолоджуючої рідини, що також може спричинити низку неприємностей. У разі ремонту її потрібно замінити на нову.

При виявленні несправності термостата найчастіше його замінюють на новий. Вартість запчастини невисока, а наслідки, спричинені несправністю термостата, можуть призвести до перегріву двигуна з наступними значними втратами часу та фінансових коштів.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: