датчик температуры охлаждающей жидкости

Як вибрати датчик детонації

Описуючи погану роботу мотора, багато водіїв кажуть, що “стукають пальці”. Це часто трапляється при зносі кілець, використанні неякісного пального і роботі автомобіля з великими навантаженнями. Був придуманий елегантний спосіб контролю. Виробники встановлюють датчик детонації, що контролює високошвидкісний рух фронту полум’я в камері згоряння, навантаження на стінки циліндра, ГБЦ, поршень. Дані, що надходять, допомагають системі управління моментально реагувати на будь-які зміни.

Виробники сучасних автомобілів приділяють велику увагу цій деталі, оскільки вона допомагає серйозно продовжити термін ефективної експлуатації двигуна. Несправності датчика детонації можуть призвести до зупинки автомобіля і стати причиною серйозних поломок силової установки.

Якісний датчик у багато разів збільшує безаварійну роботу автомобіля, знижує витрати на ремонт і допомагає максимально реалізувати наявний потенціал мотора. Робота приладу забезпечує максимум безпеки та комфорту автолюбителям під час тривалої експлуатації автомобіля в складних умовах.

де знаходиться датчик детонації

Де розташований датчик детонації

Пристрій встановлюється тільки на сучасні автомобілі з інжекторним уприскуванням. За принципом дії датчик є акселерометром. Він налаштований, сприймати і трансформувати енергію коливань блоку циліндрів. Перетворює механічні коливання в електричні імпульси, що надходять у систему управління і контролю. У старих карбюраторних машинах корекції випередження запалювання виставлялися вручну. Механік або водій просто провертав спеціальну кришку до необхідного рівня. Спираючись на дані про октанове число палива, що використовується в автомобілі, можна уникати детонації. Це регулювання не відрізняється високою надійністю і якістю.

Щоб розібратися, на що впливає датчик детонації, слід врахувати, що прилад лише передає необхідну інформацію на блок управління. Він не може гарантувати якісну роботу мотора без зв’язки з електронною системою управління машини. Електроніка оперативно реагує на кут випередження системи запалювання і коригує детонацію паливно-повітряної суміші. Автоконцерни випускають два основних види датчиків.

  • Широкосмуговий. Якщо купити датчик детонації цього виду, то ви отримаєте можливість передавати системі контролю весь спектр шумів. Блок контролю буде моніторити для визначення правильного вибору режиму роботи автомобіля. На вигляд це невелика шайба з вбудованою фішкою на два контакти.
  • Резонансний. Налаштовується виробником даної марки автомобіля на частоту вибуху в камері згоряння двигуна. Він передає сигнал ЕБУ виключно при виявленні цього вибуху. Автомобілісти називають його у своєму середовищі барильцем. Це прилад, який використовується тільки в старих моделях машин.

Своєчасна заміна датчика детонації допоможе значно поліпшити експлуатаційні параметри автомобіля і продовжить термін роботи двигуна без капітального ремонту. Справна робота приладу допомагає реалізовувати максимальну потужність при мінімальних витратах палива.

За що відповідає датчик детонації

Багато водіїв минулого часто стикалися з проблемою неефективної роботи автомобільного двигуна. Неможливо гарантувати однакову якість палива на всіх заправках. Крім того, під час експлуатації машини в екстремальних умовах мотор може давати збої. Серед основних причин детонації бувалі автолюбителі відзначають кілька факторів.

  • Якість палива. Нові моделі машин дуже чутливі до октанового числа бензину, що заливається в бак. Саме воно впливає на детонацію. Відповідаючи на запитання, для чого потрібен датчик детонації, можна говорити про серйозне продовження терміну життя силової установки і підвищення ефективного використання можливостей автомобіля.
  • Умови роботи мотора. Детонування виникає найчастіше при появі максимальних навантажень. Часто це неправильно обрана передача в поєднанні з низькою якістю залитого бензину.
  • Конструкція двигуна. Більшість сучасних автомобілів використовують 85 або 98 бензин. Мотор у таких моделях має високий ступінь стиснення. Це стає причиною високого ступеня ризику появи детонації, якщо заливати бензин низької якості. Варто з особливою ретельністю підходити до заправки. Заливати паливо, вказане на кришці бензобака і користуватися послугами перевірених АЗС.

Більшості водіїв взагалі невідомо, де стоїть датчик детонації. Регулярне відвідування СТО та тестування роботи всіх вузлів за допомогою комп’ютера допомагає забезпечити бездоганну роботу двигуна.

як перевірити датчик детонації

Як перевірити датчик детонації

Якщо подивитися на прилад у розібраному вигляді, можна побачити п’єзоелектронну пластину, пружину, тонке обплетення, сигнальний дріт і резистор. Під час роботи двигуна з максимальними навантаженнями кінці пластини генерують напругу. Блок управління має базові показники, які фіксують можливість детонації. Вони реагують на якість і кількість суміші, що подається в камеру згоряння, змінивши прийом кута випередження запалювання. Це найпростіший електронний пристрій, що встановлюється в передній або задній частині двигуна.

Водій повинен відразу реагувати на лампочку “Check”. Вона говорить про безліч можливих несправностей, тому краще не замислюватися над питанням, як зняти датчик детонації, а негайно їхати на СТО. Однак ще до того як ви вирушите в майстерню зверніть увагу на деякі параметри роботи автомобіля.

  • Під час звичайної поїздки двигун видає занадто багато шуму.
  • Різка втрата потужності мотора без видимої причини.
  • Працюючи на мінімальних обертах, автомобіль постійно або часто починає троїти.
  • Під час розгону машина може різко втратити динаміку набору швидкості.
  • При поїздках за звичайним маршрутом багаторазово збільшується витрата бензину.

Помітивши будь-яку з перерахованих вище проблем, негайно вирушайте в майстерню. Досить подивитися на наслідки, щоб не думати, скільки коштує датчик детонації. У двигуна можуть прогоріти клапани або днища поршня. Знос деталей кривошатунного механізму багаторазово збільшується. Якщо хочете, щоб ваша машина служила якомога довше, без серйозних аварій, одразу реагуйте на зміни в роботі двигуна і регулярно проходьте комп’ютерне тестування.

як замінити датчик детонації

Як замінити датчик детонації

У майстерні робота обов’язково починається з повної перевірки всіх проводів і ступеня окислення контактів. Якщо фахівець визначає, що причина в приладі, то його змінюють на новий. П’єзоелектронну пластину, що встановлюється на більшості азіатських і європейських машинах, дуже складно вивести з ладу. Найчастіше причина криється у висиханні спеціального наповнення, що випарувалося під час інтенсивної роботи. При цьому постраждає резистор. Безумовно, можна відремонтувати пошкоджений датчик, але набагато безпечніше встановити новий.

Щоб не ламати голову над проблемою як замінити датчик детонації, що несподівано вийшов з ладу, чітко дотримуйтесь правил заправки машини та не перевантажуйте без потреби двигун. При появі навіть невеликої детонації після нової заправки відразу замініть паливо. Контролюйте ефективність роботи системи охолодження і не допускайте перегріву мотора. Тримайте під контролем якість високовольтних проводів, що йдуть на свічки, і перевіряйте на них нагар. Використовуйте тільки якісні адаптовані для роботи на вашому двигуні свічки. Заправляйте бензин тієї марки, яка запропонована заводом виробником.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: