Инвертор автомобильный

Для чого потрібен і як працює автомобільний інвертор?

Автомобільний інвертор – це невеликий пристрій, який може перетворювати постійну напругу 12 В (від акумулятора автомобіля) в змінну напругу 220 В. Завдяки цьому перетворенню, ми можемо легко підключити побутові прилади, які використовують напругу 220 В. Ми можемо використовувати електрочайник, кавоварку, електроінструменти та багато інших пристроїв.

Застосування автомобільного інвертора

Автомобільний інвертор має широке застосування і може бути під’єднаний до акумуляторних затискачів або прикурювача автомобіля залежно від моделі.

Якщо ви вирішили придбати інвертор 12В на 220В, необхідно уважно вивчити технічні характеристики та правила експлуатації, щоб гарантувати збереження пристрою та отримувати максимальне задоволення від його роботи.

Перед встановленням перетворювача напруги в автомобілі необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Обрати місце в автомобілі, де завжди буде сухо, оскільки волога може негативно вплинути на роботу пристрою.
  2. Не встановлювати перетворювач поблизу пристроїв або деталей, що гріються. Також необхідно запобігти потраплянню сонячних променів, щоб уникнути перегріву інвертора.
  3. Заборонено встановлювати інвертор 12В на 220В поруч із легкозаймистими матеріалами або речами.

Дотримання всіх трьох правил розміщення перетворювача дасть змогу гарантувати його тривалу роботу. При цьому інвертор захистить себе від стрибків напруги, перевантажень, коротких замикань, якщо він є якісним автомобільним інвертором з вбудованою системою безпечної роботи.

Інвертор 4000W
Інвертор 4000W

Типи автомобільних перетворювачів напруги

Під час вибору автомобільного інвертора необхідно враховувати різноманітність асортименту і функціоналу пристрою. Насамперед усі інвертори можна розділити за типом синусоїди:

  1. Модифікована синусоїда.
  2. Чиста (постійна) синусоїда.

Відмінності в цих різновидах інверторів полягають у формі вихідного сигналу. Модифікована синусоїда має менш чистий сигнал, ніж постійна синусоїда. Відмінності у вартості та безпеці приладів, що підключаються, пов’язані з цими особливостями. До інвертора з прямокутним сигналом (модифікованим) можна під’єднати всі пристрої, крім вимірювальних, медичних і приладів із трансформаторними входами. Чиста синусоїда забезпечує оптимальний вихідний сигнал, за якого відсутні відхилення, і здатна безпечно працювати з будь-якими приладами.

Класифікація інверторів

Автомобільні інвертори класифікуються на три категорії за потужністю:

  • малопотужні (до 100 Вт);
  • середньої потужності (до 1500 Вт);
  • потужні (понад 1500 Вт).

Під час вибору інвертора необхідно враховувати навантаження кожного споживача.

Режим роботи інвертора
Режими роботи інвертора

Режими роботи інвертора

Професійні інвертори мають кілька стадій роботи, кожна з яких супроводжується певними навантаженнями, що відповідають поставленим завданням.

Режими роботи автомобільного інвертора включають:

  • пусковий;
  • стандартний;
  • перевантажувальний.

У пусковому режимі відбувається відтік максимальної потужності на короткий період часу, що вказується виробниками на самому інверторі. Під час вибору пристрою слід враховувати цей показник.

Стандартний режим роботи інвертора передбачає тривалу роботу з використанням заявлених потужностей, які не є піковими.

Режим перевантаження передбачає рекордний відтік потужності, що перевищує заявлену, а також автоматичне вимкнення і перезавантаження інвертора.

Вибір правильного перетворювального пристрою з 12 вольт на 220 вольт забезпечить збереження приладів, що підключаються, тому не варто економити на якості та гнатися за ціною.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: