Запотевание фар

Як прибрати запотівання фар в автомобілі

Запотівання фар і утворення конденсату всередині них – доволі поширене явище, навіть у випадку з новими автомобілями. Зазвичай волога потрапляє в корпус фари та конденсується на найхолоднішій поверхні внутрішньої частини розсіювача. Розберімось, як можна впоратися з цією проблемою.

Майже всі автомобілі схильні до утворення конденсату в оптиці, і це явище відбувається переважно за холодної погоди, що супроводжується високою вологістю.

Чому з’являється конденсат у фарі?

Працюючі лампи у фарах, чи то ксенонові, галогенні, чи то сучасні світлодіоди, призводять до нагрівання повітря, що знаходиться всередині фари. Разом зі збільшенням температури зростає і тиск усередині фари. Якщо корпус фари повністю герметичний, то в певний момент він може лопнути через накопичений тиск. Спочатку розривається герметик, що з’єднує пластиковий блок із прозорим об’єктивом, а потім можуть відмовити ущільнювачі в місцях проводки.

Для вирівнювання тиску корпус фари зазвичай оснащений спеціальними отворами, які називаються “сапунами”. Вони запобігають накопиченню зайвого тиску і запобігають проникненню бруду зовні.

У період міжсезоння або після миття автомобіля вологе повітря може потрапляти всередину фар, що остигають, і конденсуватися. У більшості випадків фара починає пітніти в області, найближчій до решітки радіатора. Короткочасне запотівання фари вважається нормальним процесом. Однак, якщо волога затримується в корпусі на тривалий час і конденсат збирається в калюжках, це може стати проблемою, що вимагає негайного втручання.

як прибрати запотівання фари
Конденсат у фарі

Серед основних причин запотівання фар можна виділити такі:

  1. Недостатня герметичність корпусу фари, яка може виникнути навіть за незначної аварії, призводячи до пробою кожуха.
  2. Наявність тріщини в обтічнику фари.
  3. Порушення вентиляції внутрішнього простору фари, що може статися через засмічення сапунів брудом, через що вони не здатні виконувати свою функцію.
  4. Негерметичність з’єднання в місці проводки через несправну прокладку, яка може пропускати вологу.
  5. Руйнування силіконового герметика, який з’єднує скло або пластик обтічника з корпусом фари.
  6. Неякісний ремонт фар.
  7. Заводський брак фари.
Як позбутися запотівання фар

Як прибрати конденсат фар в автомобілі?

Для усунення запотівання фар можна використовувати такі методи:

  1. Увімкнення ближнього світла: Зніміть кришки з оптики і увімкніть ближнє світло на кілька хвилин. Це найпростіший спосіб, який допомагає просушити фари. Однак не рекомендується їздити без кришок, щоб уникнути потрапляння пилу всередину фари, і подальшої необхідності очищати відбивачі від бруду.
  2. Використання повітряного компресора або фена: Направте струмінь повітря з компресора або фена всередину фари. За 15-20 хвилин волога має випаруватися. Однак стежте, щоб температура повітря не була надто високою, щоб уникнути пошкодження корпусу, відбивача або скла.
  3. Зняття і сушіння фари: Якщо фара кріпиться на кількох болтах або засувках, можна зняти її і просушити вдома на батареї або в кімнаті. Цей метод найрадикальніший, але може вимагати деяких навичок у знятті та встановленні фари.

Як усунути постійне запотівання фари?

Для запобігання повторному запотіванню фар необхідно усунути його причину:

  1. Перевірте дренажні клапани на корпусі фари: Залежно від моделі оптики вони можуть являти собою прості пластикові ковпачки, вигнуті трубочки з поролоновими вставками або мембрани з кількома отворами. За необхідності очистіть клапани і замініть поролон на новий.
  2. Огляньте ущільнення на кришці фари: Переконайтеся, що вони перебувають у хорошому стані та не мають тріщин. Також перевірте корпус і скло на наявність пошкоджень. Якщо ви впевнені у своїх навичках, то можете спробувати самостійно усунути ці неполадки. Однак часто зняття фари вимагає розбирання бампера, і для відновлення герметичності стиків знадобиться спеціальний герметик і ущільнювальна стрічка. У такому разі, краще звернутися до професіоналів.

Хитрощі щоб фари більше не потіли

  • Рекомендується вимикати фари за кілька хвилин до в’їзду на мийку, щоб дати їм охолонути.
  • Всередину кришки фари можна помістити кілька пакетиків із силікагелем, який поглине зайву вологу. Зауважимо, що деякі виробники, такі як Kia, оснащують свої фари цим апгрейдом вже на заводі.
  • Регулярно проводьте перевірку дренажних клапанів та очищуйте їх, щоб запобігти їхньому засміченню та переконатися, що фари не будуть пітніти.
Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: