Коробка відбору потужності: види, вимоги, усунення несправностей власними силами

что такое коробка отбора мощности

Коробка відбору потужності (КВП) застосовується на вантажівках (КамАЗ та МАЗ), автокранах, автоцистернах, комунальній та іншій спецтехніці. Встановлюється вона, зазвичай, на роздатку чи трансмісію.

Що таке коробка відбору потужності?

КВП є пристроєм, за рахунок якого момент силової установки, що крутить, передається на робочу техніку: насоси, лебідки, компресорні установки і т.д. Призначення коробки відбору потужності – рухати робочу техніку через саму коробку або проміжний механізм (карданний вал або гідравлічний насос). Такий пристрій не є обов’язковим вузлом КПП.

Какие бывают КВП?

Фахівці, які знають, що таке коробка відбору потужності, розрізняють цей механізм за такими параметрами:

  • кількість ступенів у пристрої;
  • значення передавального числа;
  • кількість валів та їх розміщення;
  • з реверсом та без нього;
  • різновид системи керування.

Останній параметр у свою чергу поділяється на: електропневматичні, механічні чи гідравлічні.

До того ж, є залежні та незалежні КВП. Перші включаються виключно при стиснутій педалі зчеплення. Вони по суті об’єднані з коробкою передач. Не можна задіяти цей вузол, коли техніка рухається. З позитивних якостей цього варіанта можна відзначити економію потужності двигуна і невелику вагу пристрою.

Навіщо потрібна коробка відбору потужності незалежного типу – вона повноцінно функціонує на автомобілі, що рухається, або нерухомому з включеним або вимкненим зчепленням. Зазначені моделі сумісні з силовими установками та КПП будь-якого виду. Аналогічна ситуація з їхньою керуючою системою, вона може бути різною.

Як працює коробка відбору потужності Камаз?

За великим рахунком, КВП схожа на КПП, тільки набагато простіше. У ній встановлений провідний вал, із жорстко закріпленою шестернею. Після включення вона зачіпляється з веденою шестернею, встановленою на інший вал, що передає крутний момент на робочу техніку.

Пневмоелектрична система, то в механізмі повинна бути камера, в яку нагнітається повітря під тиском. Повітря діє на діафрагму, до якої приєднана пружина, після чого вона стискається, переміщуючи шток з вилкою, що включає. Здійснюється вхід шестерень у зачеплення. Після спускання повітря пружина випрямляється, шток переміщається назад, шестерні роз’єднуються.

КВП може забирати до 40% потужності двигуна. Більшість моделей включення відбувається тоді, коли автомобіль нерухомий. Хоча існують і такі (наприклад, на комунальному устаткуванні), які функціонують і під час руху машини.

При виробництві КВП розробники прагнуть дотримуватися таких умов:

  • компактность и малый вес;
  • большой ресурс работы благодаря увеличенной устойчивости к износу;
  • изготовление шестеренной пары с заданным передаточным числом;
  • агрегат должен отбирать на рабочую технику заданное количество мощности двигателя;
  • включение коробки снаружи или из водительской кабины без значительных усилий;
  • пробег между обслуживаниями должен быть не меньше, чем у остальных узлов коробки передач;
  • функционирование коробки не должно оказывать негативное влияния на ресурс работы сцепления и силовой установки.

Дані умови відносяться до коробок відбору потужності будь-якого виду, оскільки вони мають ідентичний принцип дії. При виконанні всіх вимог цей вузол не впливає негативно на інші робочі характеристики авто.

призначення коробки відбору потужності

Призначення коробки відбору потужності та найпоширеніші поломки

КВП, як і будь-яка інша установка транспорту спеціального призначення, функціонуватиме довго та надійно лише в тій ситуації, коли виконуються приписи щодо її використання. А саме за періодичного та своєчасного здійснення техобслуговування. Для влаштування КВП це вкрай необхідно, тому що її вузли працюють під великими навантаженнями.

Критичним нюансом також є коректне використання КВП. Запускати цей вузол необхідно відповідно до розпоряджень саме до цієї моделі (наприклад, тільки при включеному зчепленні і зупиненому автомобілі).

Має значення надійна фіксація агрегату при монтажі, оскільки інакше з’явиться велика вібрація, що негативно вплине на роботу.

У ході ремонту КВП необхідно оглянути ведену шестерню на можливість її майбутнього використання. Якщо вона знаходиться в поганому стані, а обслуговуючий персонал цього не помітить, то ця помилка може спричинити підвищений зношування провідної шестерні.

Поломки, які періодично виникають із коробкою, бувають різні. Потрібно розуміти, як працює коробка відбору потужності камаз у початковому стані, щоб вчасно помітити перебої. Деякі можна виявити самому та виправити, не відправляючи автомобіль у сервісцентр. Ось деякі з таких несправностей:

  • збільшений шум – причиною може бути некоректне зачеплення шестерень;
  • механізм не вмикається, труїть повітря – потрібно перевірити, чи не пошкоджена діафрагма в камері пневматичного керування;
  • вузол неможливо увімкнути повністю – ймовірно, вийшла з ладу зворотна пружина;
  • протікання робочої рідини на фланцях – засмістився сапун або виробилися ущільнення.

За більшої частини інших несправностей потрібно вдатися до допомоги професійних майстрів, які використовують спеціальну техніку для перевірки та ремонту.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: