Як влаштований насос гідропідсилювача керма

насос гидроусилителя руля

Система кермового керування сучасних автомобілів продумана так, щоб забезпечувати транспортному засобу маневреність та керованість. Гідравлічний підсилювач керма (ГПК) є одним із її центральних елементів. На даний механізм покладено важливе завдання – зменшити ті фізичні зусилля, які водієві транспортного засобу знадобляться на поворотах. Таким чином, йдеться про полегшення управління.

Які функції покладено на гідропідсилювач керма, і з яких деталей він складається

Базове завдання ГПК – посилювати тиск, що йдуть на поворотні кулаки коліс. Таким чином, потрібно набагато менше фізичної сили, щоб керувати транспортним засобом. ГПК стає запорукою комфорту людини, яка перебуває за кермом.

І якщо в сприятливих умовах їзди ця опція може не здаватися настільки значущою, все стає очевидним, коли водієві доводиться маневрувати в невеликому просторі, вузькому проїзді або зайнятій іншими транспортними засобами паркуванні.

ГПК

Відповідно, серед функцій гідропідсилювача:

  • забезпечення машині стійкості;
  • комфорт водія, коли доводиться їхати нерівною дорогою або в інших несприятливих умовах.

Механізм ГПК авто складається з насоса, олійного бака, гідроциліндра, розподільника, магістралей для циркуляції олії. Зупинимося детальніше на насосі.

З чого складається насос ГПК

Насос ГПК – це запчастина, яка відповідає за те, щоб у системі був правильний рівень тиску, оскільки тільки за такої умови можна бути впевненими в тому, що циркуляція олії забезпечена в оптимальному режимі. Гідравлічний ефект дає можливість насосу додатково впливати на кермовий наконечник, а вже після цього – на поворотні кулаки коліс.

Насос зафіксований на таких запчастинах як циліндри ДВС. Шків колінвала відповідальний за роботу цієї запчастини. Передача енергії забезпечується за рахунок спеціально призначеного для цієї мети ремня. Ушкодження цього елемента перебуває серед поширених несправностей.

Устройство ГУР
Схема пристрою гідропідсилювача керма

Насоси ГПК можуть мати різні принципи функціонування. Наприклад, однією з найпоширеніших модифікацій є модель насоса з лопатями. Серед його плюсів:

  • ефективність;
  • стійкість до передчасного зношування;
  • тривалий період безвідмовної експлуатації.

Лопатевий насос працює досить просто. З допомогою руху лопатей захоплюється масло, суміш перенаправляється до розподільника, після чого – до гідравлічного циліндра. Показники тиску у цьому залежать від того, наскільки потужною є силова установка.

Підсумовуючи, варто відзначити, яке ключове завдання насоса ГПК. Вона полягає в тому, щоб створити в рульовій рейці необхідний тиск олії, забезпечивши її правильну циркуляцію по всій системі механізму. Це сприяє тому, щоб весь механізм працював безвідмовно та виконував свою головну функцію щодо забезпечення маневреності авто.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: