Перемикач поворотів та світла: причини необхідності заміни

Переключатель поворотов и света

У процесі експлуатації легкового і вантажного автомобіля доводиться вмикати, вимикати і перемикати ближнє або дальнє світло фар, покажчики повороту. При цьому щоразу спрацьовує перемикач поворотів і світла фар, що призводить до природного зносу його деталей.

Діагностика зносу перемикача повороту і світла

Кожне спрацьовування перемикача, це навантаження на нього, що складається з:

  • механічного зносу на пластикові деталі;
  • контакту деталей електричної складової;

Під час увімкнення перестає спрацьовувати ближнє, дальнє світло фар або поворотники, але причиною несправності може бути вихід з ладу електропроводки або запобіжників. При цьому фари ближнього або дальнього світла, сигнали повороту перестають працювати, що може призвести до ДТП. Далеко не завжди не спрацьовування приладу є ознакою його виходу з ладу, більш ніж у половині випадків причиною є обрив або замикання проводів.

Перемикач поворотів і світла ЗІЛ 4331 КАМАЗ 12-24В (ПЛАСТМАС) (ДЕКХЕН ЗАВОДСЬКИЙ)
Перемикач поворотів і світла ЗІЛ 4331 КАМАЗ 12-24В (ПЛАСТМАС) (ДЕКХЕН ЗАВОДСЬКИЙ)

Для виявлення причини несправності необхідно демонтувати та використати електричні ланцюги, замкнуті на акумулятор або інше джерело постійного струму. Під час перевірки кожен ланцюг перемикача можна перевірити шляхом замикання на електричні лампочки або використовувати стандартний тестер. Під час перевірки може виявитися як механічна несправність, так і електрична.

Ремонт перемикача поворотів і дальнього світла

Для відновлення працездатності перемикач поворотів і світла ЗІЛ, КамАЗ, слід демонтувати і передати фахівцям. Під час ремонту може знадобитися:

  • заміна згорілих контактів;
  • заміна механічної частини (важеля, механізму перемикання, шестерень);
  • заміна плати (у виняткових випадках).

Перемикач світла і поворотів є важливим елементом, що забезпечує безпеку дорожнього руху. За несправності перемикача не можна експлуатувати автомобіль, оскільки інформування про перестроювання або поворот, а також відсутність ближнього світла в процесі руху може призвести до дорожньо-транспортної пригоди.

Наслідки несправності перемикача поворотів і світла

У разі несправності цього приладу ймовірність ДТП значно підвищується. Водій, увімкнувши сигнал повороту, не інформує інших учасників руху про скоєний маневр, що створює небезпечну ситуацію на дорозі. Крім того, несправний перемикач ніяк не покаже водієві про вихід з ладу, тому перед кожним виїздом слід уважно перевірити справність приладу.

В організаціях, що займаються транспортними перевезеннями, перевірку проводить контролер, який розписується в подорожньому листі під час готовності виходу автомобіля на лінію. При цьому перевірка справності електричних приладів, зокрема і робота сигналів повороту та дальнього (ближнього) світла автомобіля, входить до його обов’язків.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: