Види та особливості роботи приводу стартера у автотранспорті

Виды привода стартера

Якість функціонування стартера багато в чому залежить від приводу стартера. Що є цей механізм і які існують види бендикса?

Що таке привід стартера?

Привід стартера – один із найважливіших механізмів у системі запуску двигуна внутрішнього загоряння. Складається з шестерні, обгінної муфти та вилки приводу.

Кожен із цих елементів виконує певну функцію. Обгінна муфта під час запуску двигуна передає момент, що крутиться, від ротора шестірні. Відбувається роз’єднання приводу та маховика. Шестерня забезпечує перехід моменту, що крутиться, від стартера до вінця маховика. А вилка приводу сприяє зачепленню шестерні з вінцем.

Привід стартера не лише бере участь у запуску системи, а й стежить за її подальшою роботою, зокрема за обертаннями колінчастого валу. Після запуску двигуна швидкість руху валу може значно збільшуватись. Це є серйозною небезпекою для стартера. Він може швидко вийти з ладу. Привід стартера блискавично реагує на такі зміни. Щоб не допустити поломки, механізм змінює напрямок моменту, що крутиться, роз’єднує маховик зі стартером, захищаючи, таким чином, пристрій від перевантажень.

Що таке привід стартера

Типи приводів стартера

Існує два види приводу стартера. Ключову роль розділенні грають конструктивні особливості муфти і спосіб підключення вилки приводу.

За способом підключення вилки дроту зустрічаються пристрої, з’єднані таким чином:

  • Повідець із двома пазами;
  • Повідець із двома штифтами;
  • Муфта з кільцевим жолобом.

За типом конструкції обгінної муфти виділяють приводи з роликовою муфтою та приводи з храповою обгінною муфтою.

Як працює привід стартера

Привід стартера з роликовою обгінною муфтою

Найбільш поширений механізм автомобільної промисловості, що встиг зарекомендувати себе з позитивного боку. В основі конструкції лежить провідна обойма. Усередині цієї обойми встановлена інша обойма, яка називається веденою. Між ними знаходяться спеціальні ролики та пружини, призначені для виштовхування роликів.

Під час обертання ведучого валу за годинниковою стрілкою пружини переміщують ролики у вузьку частину зазору, і ті в результаті виявляються між двома напівмуфтами. Відбувається заклинювання, після чого момент, що крутиться, починає свій рух від ведучої до веденої обойми.

Коли відбувається обертання у зворотний бік, все виходить навпаки. Ролики потрапляють у широку частину зазору, спостерігається роз’єднання провідного та веденого валу. Передача моменту, що крутиться, здійснюється тільки в одному напрямку.

Привід стартера з храповою обгінною муфтою

Ключову роль знову відіграють дві напівмуфти. Привід не обходиться без шестірні та направляючої втулки. Є корпус та спеціальний блокувальний механізм. Принцип роботи цього виду також включає кілька етапів. Під впливом включеного запалення тягове реле з’єднує привід з вінцем маховика. Потім додається шестерня приводна. Поступово втулка починає своє обертання, а потім рухається і ведуча напівмуфта. Напівмуфти надійно з’єднані між собою, тому момент, що крутиться, швидко потрапляє на ведену частину і шестерню, а потім на маховик і колінвал.

Зазначений механізм блокування знижує швидкість обертання. Завдяки йому такий елемент, як храпові зуби, не пошкоджується і залишається цілим.

Від того, наскільки справний та працездатний привід стартера, залежить якість функціонування самого стартера.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: