Що таке інтеркулер: особливості роботи

Интеркулер

У цій статті буде розглянуто таку частину автомобіля, як інтеркулер: його призначення, принцип дії та місце використання. Також будуть описані різновиди елемента і що буде, якщо він відсутній у системі охолодження.

Сутність інтеркулера

Інтеркулер відіграє у конструкції системи охолодження транспортного засобу. Саме завдяки його використанню здійснюється охолодження автомобіля. Строго кажучи, це проміжна система у системі руху повітряних мас у циліндрах. З погляду фізики відбувається збільшення щільності повітря рахунок зменшення його обсягу. Саме цей процес забезпечує зниження температури.

Будова

Як відомо, при зменшенні температури речовини його густина збільшується. Це означає, що слідує його стиснення, тому більша його кількість може переміщатися.

Говорячи про мотори з турбінами, можна відзначити, що температура повітря в них може сягати +220-250 градусів. У процесі стиснення повітря відбувається нагрівання самого механізму, тому посилюється теплообмін між вихлопними газами та повітрям інтеркулера. Його економічне завдання – зниження витрат рахунок збільшення часу життя мотора.

Для кращого розуміння будови конструкції її можна порівняти зовні з радіатором, проте містить більше пластин і жил – складових елементів. Для досягнення кращого ефекту охолодження до патрубків, як правило, приєднують пластини зовнішнього типу.

Інтеркулер – класифікація

Класифікація за типом дії

За цією ознакою інтеркулери діляться так:

  1. Повітряні. У таких моделях вузли охолоджуються потоком повітря.
  2. У водяних використовується циркулююча рідина, що охолоджує.

У сучасних автомобілях здебільшого використовуються водяні варіанти. Вони вважаються більш компактними та енергоефективними.

Результати використання: переваги та недоліки

Використання інтеркулера робить значний внесок у роботу транспортного засобу. Завдяки його впровадженню можна досягти збільшення потужності до 15% і до 20% при використанні водяних установок.

Наявність цієї конструкції істотно збільшує ККД, що сприятливо позначається на життєдіяльності автомобіля.

Основним недоліком такої системи є збільшення маси автомобіля і зниження тиску у двигуні. Періодично фіксуються випадки протікання технічної рідини.

В цілому інтеркулер є важливою складовою будь-якого автомобіля. Його наявність не дозволяє транспортному засобу перегріватись, тим самим збільшуючи ефективність його використання.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: