Втулка стартера: види, відмінності, застосування

Коли водієві не вдається завести машину, наприклад, відсутній відгук акумулятора, необхідно переконатися в справності акумулятора, наявності в ньому повноцінного заряду. Багато автолюбителів мають спеціальний пристрій, здатний відновити заряд батареї, підготувавши енергообладнання до подальшої експлуатації. Однак, якщо після зарядки автомобіль не заводиться, справа не в АКБ. Перевірте напругу, щільність електроліту (ареометром). Якщо показники в нормі – акумулятор справний, можлива наявність поломки пускового механізму!

Знос втулок – одна з поширених “хвороб” стартерів

Стартер – електродвигун, що забезпечує запуск двигуна, живиться енергією від АКБ. У разі поломки однієї з деталей складного механізму стартер перестає функціонувати у звичному режимі, що свідчить про необхідність діагностики та ремонту.

Однією з найчастіших проблем є несправність втулок стартера. Втулка – це металева деталь, що має форму конуса, циліндра з осьовим отвором для деталі, що сполучається. Служить для зменшення тертя в місці опори вала. Часто причиною некоректної роботи стартера стає якір, під час повороту якого виникає тертя між полюсною конструкцією стартера і полюсами якоря. Тертя призводить до уповільнення обертання або зупинки роботи вузла. До поломки може призвести кілька причин: брак на виробництві, перекіс вала, спричинений зносом втулок. Втулка стартера забезпечує надійну фіксацію і правильне центрування вала якоря, як наслідок безперешкодне і справне його обертання без заїдань.

Якщо ви виявили перебої в роботі механізму необхідно замінити втулки стартера. Відправляйтеся на станцію техобслуговування за отриманням професійної допомоги або спробуйте замінити втулки стартера своїми руками.

Як поміняти втулки на стартері?

На відміну від безредукторних варіантів, редукторний стартер містить 4 втулки, що забезпечують обертання 2-х валів. Такий стартер більш зносостійкий, проте будь-які деталі схильні до частих поломок, швидкого зносу, потребують заміни.

Читайте також статтю про те, як і навіщо використовувати ковпачки для гайок на колесах?

Для ремонту необхідно придбати нові одиниці. Під час купівлі зверніть увагу на розміри втулок стартера, які можуть відрізнятися. Далі необхідно провести демонтаж пристрою, замінити зношені деталі новими, зібрати пусковий механізм, перевірити працездатність.

Розглянемо, як зняти втулку стартера на прикладі автомобіля ВАЗ 2109:

  1. Для початку необхідно перегнати автомобіль у гараж, де є естакада або яма. Встановити авто, зафіксувати, виключивши можливість пересування. Щоб уникнути короткого замикання відключити акумулятор, знявши клему з маркуванням “-“.
  2. Від’єднати від клеми провід тягового реле, від’єднати силовий контакт, отримавши доступ до плюсового проводу батареї, зняти його.
  3. Далі зняти захист двигуна, відкриваючи доступ до низу стартера.
  4. Після виявлення всіх кріпильних елементів стартера, від’єднати механізм від двигуна.
  5. На одних моделях автомобілів передня втулка стартера запресована всередину картера зчеплення, тому для її вилучення знадобиться тільки спеціальний інструмент для нарізування внутрішніх різьблень. Отже, за допомогою мітчика, підібраного відповідно до діаметра втулок стартера, необхідно “видавити” деталь назовні. На інших – на передній кришці.
  1. Почистити картер зчеплення, видаливши залишки бруду перед установкою нової втулки. Не перестаратися з мастильними матеріалами, інакше підвищується ризик втрати працездатності втулки через час експлуатації.
  2. Встановити нову втулку, якісно запресувавши.
  3. За необхідності заміни задньої втулки, також необхідно розібрати стартер. Далі “видавити” зношену деталь із кришки. Запресувати нову одиницю і зібрати стартер у вихідне положення. Подібна заміна задньої втулки лише тимчасове вирішення проблеми. Для більш довговічної роботи механізму краще купити кришку стартера з втулкою в комплекті.
  4. Переконатися, що стартер зібрано в правильній послідовності, грамотно під’єднано і перевірити працездатність автомобіля.
Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: