Види домкратів та їхнє застосування

Основне призначення всіх видів домкратів – це розташування великогабаритних деталей, запчастин для авто на необхідній висоті під час технічного обслуговування автомобілів, вантажних машин або інших транспортних засобів. Пристрої знайомі кожному автовласникові, оскільки застосовуються для шиномонтажу та інших сервісних робіт.

Принцип дії та сфера застосування

За допомогою домкрата можна легко підняти вантаж на невелику висоту. Принцип роботи механізму особливо помітний у гідравлічних конструкціях, основою яких є закон Паскаля. Всі види автомобільних домкратів і призначення об’єднує те, що при роботі використовується важіль.

Пристрій відрізняється від інших варіантів вантажопідйомних пристосувань мобільністю, легкістю, а також можливістю розташування під вантажем. Ще одна перевага домкрата в тому, що для нього не потрібно використовувати допоміжні конструкції.

Область застосування домкратів охоплює різні сфери:

  • будівництво (підйом великих конструкцій, блоків та інших деталей);
  • ремонт автомобілів (шиномонтаж, заміна деталей, діагностика) із застосуванням ремонтних комплектів.

Існують різні домкрати і їх призначення відрізняється, оскільки кожен вид має унікальну конструкцію.

Застосування донкрату
Робота домкрата

Будова та характеристики домкрата

Стандартний варіант конструкції містить такі елементи:

  1. Резервна ємність, оснащена важільною системою, за допомогою якої робоча рідина нагнітається в основний циліндр.
  2. Циліндр із поршнем, який під час роботи піднімається завдяки подачі рідини.
  3. Підхоплення, розташоване над поршнем і виконує роль упору в конструкцію.
  4. Опорна частина.
  5. Клапан для накачування рідини, що подає склад до робочого циліндра і блокує зворотне переміщення.
  6. Клапан запобігання, що виключає перевантаження пристрою.

Для виготовлення основної частини конструкції використовують матеріал, що відповідає застосуванню домкрата і його вантажопідйомності.

Основною характеристикою, на яку варто орієнтуватися під час вибору відповідного виду інструменту – це вантажопідйомність. Чим більші габарити конструкції, тим вищі показники. Наприклад, гідравлічний пляшковий пристрій з висотою до 180 мм і масою до 3 кг може підняти вантаж до 2 тонн.

Максимальний показник вантажопідйомності зафіксовано у гідравлічного домкрата, де деякі моделі здатні утримувати конструкції з масою до 100 тонн. Найменші характеристики у гвинтових варіантів – допустимий вантаж досягає 1 тонни.

Ще одна важлива технічна особливість, яку потрібно враховувати під час вибору – висота підйому (хід штока). Показник розраховують виходячи з відстані між верхньою частиною підхоплення і опорою. Він визначає допустиму висоту підйому конструкції щодо початкової точки.

Різновиди домкратів

Автомобільні домкрати поділяються на кілька основних видів. Всі вони відрізняються призначенням, особливостями конструкції, технічними характеристиками, принципом роботи та іншими параметрами. Під час вибору не забувайте враховувати умови експлуатації, щоб купити відповідний пристрій.

Механічний домкрат

Простий пристрій для підйому вантажів, підходить для роботи з легковими автомобілями та іншими транспортними засобами. Для переміщення вантажу необхідно докласти механічне зусилля.

Гідравлічний домкрат

У процесі експлуатації рідина (масло або гальмівна) переміщається в робочу частину конструкції. Деякі моделі оснащені одним клапаном, який унеможливлює зворотний відтік. Варіанти з двома клапанами мають страховку від пошкодження при перевантаженні.

Пневматичний домкрат

Пристрій приводять у рух за допомогою накачування в робочу частину повітря. У деяких варіантах використовується вихлопний газ. Моделі для промислових робіт вимагають додаткового застосування компресора з високою продуктивністю для нагнітання повітря.

Електрогідравлічний домкрат

Принцип роботи той самий, що і в гідравлічному домкраті, тільки запуск здійснюють за допомогою електроприводу. Деякі варіанти доповнюються ручним приводом. Схожу систему має пневмогідравлічний домкрат, оснащений повітряним компресором.

Конструктивно розрізняють кілька видів:

  1. Ромбічний (трапецієподібний) – підйомний механізм виконаний у формі ромба.
  2. Таблетка – низькопрофільна циліндрична модель, працює за допомогою окремого гідроприводу.
  3. Рейковий – в якості основи використовується зубчаста рейка для руху підйомника.
  4. Клиновий або розжимний клин.
  5. Пляшковий – відрізняється великим робочим циліндром, працює за принципом гідравліки.
  6. Важільний – для руху рейки застосовують важіль із приводом.
  7. Гвинтовий домкрат.
  8. Тягнучий – особливість у тому, що для переміщення необхідно закріпити вантаж на опорі в підвішеному стані.
  9. Підкатний домкрат – у стандартному виконанні являє собою станину на коліщатках зі встановленим важелем, передбачена п’ята для упору.
  10. Ножичний.

Існують і інші варіанти домкратів, які широко використовуються в різних сферах для підйому вантажів. Виключно вони поділяються на побутові та професійні.

Якщо вам потрібен недорогий варіант для роботи з легковим автомобілем, зверніть увагу на гаражні моделі.

Вони дають змогу ремонтувати і замінювати колеса без сторонньої допомоги. Професійні конструкції є посиленими, відрізняються високою ціною. Зазвичай такі пристрої застосовуються в сервісних центрах і на промислових об’єктах.

робота гідравлічного домкрата
Гідравлічний домкрат

Плюси й мінуси домкратів

Усі види домкратів та їхнє призначення мають свою специфіку, переваги та недоліки. Параметри пристосування для підйому вантажу визначають відповідно до конкретних умов експлуатації:

  • рейкові відрізняються низькою стійкістю, тому підходять для вантажів, розташованих на невеликій висоті;
  • гвинтові ромбічні зручні при зберіганні та транспортуванні, підходять для підйому на маленьку висоту;
  • гідравлічні – надійні, зручні, швидкі, при цьому потребують постійного обслуговування і швидко зношуються;
  • пневматичні – стійкі та прості моделі, під час роботи на стисненому повітрі необхідне доповнення у вигляді окремого компресора.

Перш ніж купити домкрат, визначте завдання, умови використання, навантаження. Так ви зможете вибрати відповідний надійний варіант.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: