виды кпп

Які бувають види коробок передач

Основним елементом автомобіля є коробка передач, яка вважається найважливішою частиною автомобіля. Коробка передач є спеціальним пристроєм, який виконує роботу з перетворення, а також передачею крутного моменту. Також відбувається відбір потужностей на всі наявні агрегати в автомобілі. Процес дозволяє отримати найкращу за співвідношенням тягу та швидкісний режим машини.

Також у функцію коробки входить роз’єднання колінчастого валу рухової системи від головних коліс. Це дозволяє забезпечити холостий перебіг транспортного засобу, а також повну зупинку.

Які бувають коробки?

В наш час є величезна кількість трансмісій, які пропонують компанії, що виробляють автомобілі.

Розвитку трансмісій вже понад сто років і за цей час сучасний світ побачив екологічні двигуни, які мають величезну потужність та модернізовані структури коробок передач. На сьогодні є близько 4 основних різновидів коробок, які застосовуються в сучасних автомобілях.

  1. МКПП (механічна коробка).
  2. АКПП (автоматична).
  3. РКПП (роботизована).
  4. ВКПП (варіативна, безступінчаста).
типи коробок передач
Пристрій КПП

МКПП (механіка)

Механіка є стандартною коробкою передач, яка працює з використанням зчеплення. Натискуючи зчеплення перемикаються швидкісні режими автомобіля. В цілому МКПП є найбільш простим типом трансмісій. У сучасний час вона має від 5 до 7 рівнів + передача нейтрального і заднього ходу.

Механічна коробка передач відрила свою історію більше 100 років тому, коли одна людина вирішила винайти щось подібне. Це відкриття сталося в 1887 році німецьким інженером винахідником, якого звали Карл Бенц.

Основою конструкції вважаються наступні елементи:

  • косозубиє шестерні (відповідають за швидкість, що набирає);
  • корзина зчеплення (функція: відчеплення/з’єднання);
  • синхронізатори (відповідає за плавність включення КПП).

АКПП (автоматика)

Автоматика дозволила прибрати одну непотрібну педаль для найпростішого поводження з автомобілем. У ній використовується гідромеханічна коробка, яка має більшу кількість режимів: паркування, рух, нейтральна та задній хід. Працює це вся конструкція за рахунок високого тиску рідини в трансмісії, звідси використовується приставка «гідро». Основні робочі моменти ідротрансформатор (основна функція – відповідати за передачу моменту, що крутить, двигуну) і планетарна КПП (за набір крутного моменту).

РКПП (роботизована)

Гібрид МКПП та АКПП, так як ви також повинні вибрати режим, як на «автоматі», але тут працює електроніка замість стандартного варіанта перемикання швидкостей.

ВКПП (варіативна, безступінчаста)

Сама неоднозначна коробка передач, оскільки, по суті, передач у неї немає. Робота відбувається за рахунок працездатності двох різних шківів, які мають конічну форму та мають з’єднання за допомогою ланцюга або ременя.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: