Як обрати автономний обігрівач салону?

У холодну пору року не тільки людський організм, а й багато механізмів автомобіля відчувають сильні навантаження. Холод негативно позначається на працездатності багатьох вузлів, комфортному проведенні часу водія або пасажира всередині кабіни. Найбільшою популярністю і підвищеним попитом автономні опалювачі салону користуються у водіїв вантажної, спецтехніки, далекобійників, які проводять в дорозі більшу частину свого часу. Розберемо детальніше які бувають опалювачі, і як правильно підібрати прилад для вашого автомобіля.

Різновиди автономних опалювачів

Розрізняють 2 основні види автономних опалювачів:

  • Повітряні. Подібні прилади працюють за принципом звичайного вентилятора, який нагнітає підігріте повітря, рівномірно розподіляючи тепло по внутрішньому простору кабіни, салону транспортного засобу. Пристрій наділений додатковим генератором потужності та системою регулювання, завдяки якій водій може налаштовувати прийнятні для себе параметри, змінювати напрямок повітряного потоку, економічно витрачати паливо. Автономний повітряний обігрівач здатний прогріти повітря всередині кабіни або салону автомобіля до комфортних температур за максимально короткий часовий проміжок.
  • Рідинні. Універсальні опалювальні прилади, що експлуатуються для прогріву не тільки салону автомобіля, а й двигуна. Зручна функція благотворно впливає на механізми, спрощує запуск транспортного засобу при мінусовій температурі. Деякі моделі оснащені функцією дистанційного керування, що дає змогу заводити і прогрівати машину з відстані, в призначений час.

Автономні опалювачі використовуються для прогріву всіх моделей легкових, вантажних і транспортних засобів, спецтехніки, незалежно від її габаритів і вантажопідйомності. Функціонують прилади від 4 різних джерел живлення – пропану, бензину, солярки, напруги. При цьому електричні обігрівачі розраховані на споживання 12В і 24В напруги. 12В цілком вистачає для обігріву салону легкового автомобіля, прилад під’єднується до бортової мережі. 24В розраховано для обслуговування габаритних транспортних засобів, спецтехніки.

Читайте також про те які гальмівні колодки краще вибрати?

На відміну від пічок, встановлених в авто по заводу, використання автономних опалювачів можливе навіть при заглушеному двигуні. Так водій виключає можливість повної розрядки акумулятора, насолоджуючись теплом навіть при довготривалих стоянках.

Особливості монтажу автономних обігрівачів

Встановлення автономних опалювачів може здійснюватися власноруч, для цього людина повинна володіти навичками роботи з подібними пристроями, дотримуватися техніки безпеки, або в умовах професійних майстерень.

Для якісного монтажу необхідно виконати низку дій. Розглянемо їх на прикладі повітряного обігрівача:

  • Вибрати місце встановлення.
  • Розібрати передній енергопоглинаючий пристрій авто, звільнити паливний бак.
  • Вжити всіх необхідних заходів для виключення ймовірності занесення в опалювальний пристрій бруду, пилу, вологи та інших домішок.
  • Розрахувати та дотримати кути нахилу, запропоновані виробником.
  • Якісно встановити прилад, використовуючи додаткові кріпильні елементи, прокладки.
  • Після установки під’єднати обігрівач до паливної системи машини.
  • Встановити систему забору свіжих і віддачі відпрацьованих повітряних мас.
  • Запустити прилад, перевіривши працездатність.
  • Виставити всі необхідні налаштування, параметри.

Некоректне встановлення обігрівача може призвести до його поломки, інших негативних і небезпечних наслідків, у разі монтажу газового, рідинного обігрівача. Довірте встановлення рукам професіоналів.

Якщо ви зіткнулися з помилками автономного обігрівача, коди яких сигналізують про підвищення/зниження напруги вище/нижче допустимих значень, обрив кола, передчасне розпізнавання полум’я, обрив полум’я та інші несправності, необхідно вчасно звернутися по допомогу до фахівців для проведення якісної діагностики та ремонту автономного обігрівача для подальшої безперебійної та безпечної експлуатації.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: