Гальмівні колодки: як вірно підібрати колодки?

У гальмівному механізмі (ГМ) автомобільного колеса встановлені гальмівні колодки — металеві пластини, на яких закріплені фіксаційні накладки. Вироби повторюють форму суміжної деталі: диска, або барабана і є основним робочим компонентом ГМ. Заміна гальмівних колодок проводиться після виявлення стуку при різкому гальмуванні авто.

Види гальмівних колодок та їхні особливості

Модифікація пластин залежить від типу гальмівної системи. На барабанних конструкціях встановлюються задні гальмівні колодки, на дискових – передні накладки. Під час роботи колодки нагріваються до +1000 С0. Тому до їхнього складу входять термостійкі сплави.

гальмівні колодки
  • Напівметалеві – колодки на основі порошку міді (рідше – заліза, або графіту) з додаванням модифікаторів і наповнювачів. Відрізняються довговічністю і підвищеною тепловіддачею. Серед недоліків виробів виділяють шум і нестійкість до низьких температур.
  • Органічні (НАО) – пластини, до складу яких входять волокна скла, гуми, кевлара, а також вуглецеві сполуки і високотемпературні смоли. Безшумні та м’які деталі швидше стираються, виділяючи багато абразивного пилу.
  • Низькометалеві НАО – різновид органічних колодок з додаванням сталевого або мідного порошку. Добавка підвищує теплообмін і скорочує гальмівний шлях ТЗ, однак збільшує відсоток пилу при стиранні.
  • Керамічні – це сплав керамічних волокон, наповнювача, кольорових і чорних металів. Знижують фактор зносу колісних дисків. Відрізняються високою вартістю.

Від типу ТЗ залежить які гальмівні колодки для нього підійдуть. На легкові автомобілі та спецтехніку встановлюють стандартні набори з коефіцієнтом тертя  0.45-0.55μ і миттєвою температурою до 550 С0. Для спортивних автомобілів використовуються пластини з параметрами  0.48-0.58μ та t 0max – до 650 С0. Для болідів та гоночних моделей випускаються професійні колодки. Вони непридатні для експлуатації на малих швидкостях, тому що при недостатньому нагріванні видають характерні скрипи та швидко зношуються.

Як вибрати гальмівні колодки?

Як вибрати гальмівні колодки

Перед тем, как сменить тормозные колодки, владелец определяет тип тормозной системы и условия эксплуатации транспорта. При покупке набора специалисты советуют обратить внимание на такие параметры:

  1. Робоча температура (від +300 до +350 – для стандартних легкових авто, від +400 до +600 – для позашляховиків і спорткарів).
  2. Коефіцієнт тертя (від 0.45 до 0.58 μ).
  3. Матеріал пластини.
  4. Наявність європейських сертифікатів якості на упаковці ECE R90, R-90, 90-R.

Заміна набору проводиться в міру його стирання.  При цьому передні гальмівні колодки зношуються швидше через підвищені навантаження на провідну підвіску. Правильно підібраний комплект мінімізує відсоток абразивного пилу і знос ГМ.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: