Підвіска

Що таке залежна та незалежна підвіска

Підвіска транспортного засобу є дуже важливою його частиною. Вона складається з механізмів, вузлів та деталей, на які покладено завдання щодо приєднання корпусу авто до його колес. Коли підвіска працює справно, вона виконує такі функції, як:

  • зменшення динамічного навантаження, що йде на кузов;
  • рівномірний розподіл навантаження по всій колісній базі;
  • гасіння вібрацій, що є невід’ємною частиною руху по дорозі.

Розглянемо 2 варіанти підвісок – незалежну та залежну. Також у 2 словах торкнемося того, що мають на увазі під напівзалежною підвіскою. А ще розберемося в тому, які переваги та недоліки має кожен із цих варіантів.

Що таке залежна підвіска

Конструкція залежної підвіски є жорсткою балкою, яка зв’язує ліве та праве колеса. Це щось на зразок нерозрізного мосту. Якщо говорити про принцип функціонування даної підвіски, то він полягає у передачі руху одного з коліс, що перебувають у поперечній площині, до іншого. Саме така взаємозалежність коліс є основою механізму підвіски, яку назвали залежною.  

Переваги та недоліки залежної підвіски

Головний мінус залежної підвіски – її конструкція. Коли авто наїжджає на нерівність, одне колесо його нахиляється, а за ним нахиляється й інше. В результаті зчеплення коліс автомобіля з поверхнею дороги не є таким рівномірним, як це було б потрібно для комфортної їзди.

Але є й переваги такого типу підвіски. Головним її плюсом є міцність та надійність. І хоча жорсткість конструкції стає причиною деякого дискомфорту на нерівній дорозі, немає підстав казати, що такий варіант підвіски має лише мінуси. Стійкість механізму до зношування – його важлива характеристика.

Підвіска залежна та незалежна

Що таке незалежна підвіска

Напевно, багато хто вже здогадався: якщо в залежній підвісці колеса пов’язані один з одним у передачі руху, значить – у незалежній підвісці вони мають більшу автономність. Це означає, що зміна положення одного колеса не призводить до автоматичної зміни положення іншого колеса у тій же поперечній площині.

Переваги та недоліки незалежної підвіски

Якщо говорити про плюси незалежної підвіски, то серед них:

  • динамічна регулювання нахилу колеса;
  • механізм, що компенсує крени кузова, коли авто рухається на поворотах;
  • оптимальність для швидкісної їзди.

Певним недоліком такої підвіски є вразливість деталей. У цьому контексті незалежний тип підвіски поступається залежному. Також варто відзначити обмеження ходів коліс завдовжки важеля підвіски.

Яка підвіска краща — залежна чи незалежна

Якщо підвести підсумок і порівняти принцип функціонування різних типів підвісок, це буде виглядати наступним чином:

  • у незалежній підвісці рух коліс здійснюється вгору і вниз, і кожне з них не впливає на інші колеса;
  • у залежній підвісці, де колеса об’єднані балкою високої жорсткості, зміна кута одного колеса веде до того ж, і в іншого.

Також бувають напівнезалежні варіанти підвіски. Вона має більш легку масу і компактність у порівнянні з залежною.

Підбиваючи підсумок, слід зазначити, що незалежна підвіска має ширший спектр переваг. Ключовими з них є невелика маса та найкращий показник зчеплення з дорожнім покриттям. Це актуально навіть тоді, коли водій на своєму авто рухається дорогою із відчутними нерівностями. Таким чином, плюси незалежної підвіски для багатьох водіїв є суттєвішими.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: