Кермові пальці на КамАЗ і вантажну техніку

Реечное рулевое управление

Рульовий палець на КамАЗ або інший автомобіль ставиться в складі наконечників, які встановлюють на рульові тяги, що приводяться в дію сошками. Від правильного встановлення пальців, регулювання довжини рульових тяг залежить безпека руху, тому заборонено керувати автомобілями з несправним рульовим керуванням.

Причини виходу з ладу рульових пальців

Заміна пальця рульового КамАЗ найдосвідченішому водієві може знадобитися у випадках, коли люфт не дає змоги впевнено керувати автомобілем. Основними причинами виходу з ладу рульових пальців є:

  • Пошкодження захисного пильовика. Призводить до потрапляння між частинами, що труться, частинок піску, бруду, вимивання мастила. Результатом може стати повне заклинювання пальця у вкладишах або навпаки, підвищене зношування пальця і посадкового місця. недотримання термінів проведення технічного обслуговування. Призводить до скупчення вологи і конденсату під захисним пильовиком і корозії металевих деталей. Не стосується пальців із поліуретановою заливкою.
  • Несправні вкладиші або пружина. Призводять до різкого збільшення люфту і підвищених ударних навантажень під час маневрів.
  • Неправильне регулювання сходження передніх коліс. Викликає підвищений знос шин і збільшує навантаження на кермові пальці.
кермове управління автомобіля
Кермове управління автомобіля

Як замінити рульовий палець на КАМАЗ самостійно

Після виявлення несправності рульового пальця, необхідно видалити шплінт і відкрутити притискну гайку. Конусна частина пальця зазвичай щільно фіксується в рульовій сошці, тому знадобиться спеціальний знімач і молоток. Якщо під час натягування знімача палець не виходить із рульової сошки, можна кількома різкими ударами молотка в торець сошки створити вібрацію, завдяки якій палець легко виходить з отвору.

Заміну пальця можна здійснити як зі знятим наконечником рульової тяги, так і безпосередньо на місці.

Для того, щоб поміняти рульовий палець самостійно, потрібно зняти верхній пильовик (захист) пальця, потім розкрити задню кришку наконечника і витягнути пружину разом із нижнім вкладишем. Якщо наконечник разом із вкладишем вийшов легко, то висока ймовірність зносу

Рулевая система и подвеска автомобиля

Сборка проводится в обратном порядке:

  1. у корпус наконечника запресовується верхній вкладиш;
  2. встановлюється палець і нижній вкладиш;
  3. за допомогою струбцин притискається пружина і прикручується нижня кришка наконечника;
  4. в останню чергу встановлюються захисні пильовики.

Не можна забувати, що під час будь-яких маніпуляцій з поздовжньою тягою потрібне регулювання сходження передніх коліс.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: