Тормозные колодки

Як вибрати гальмівні колодки: про що не говорять продавці?

Згодом кожен автовласник замислюється про те, які гальмівні колодки вибрати. Вони використовуються у всіх видах транспортних засобів і забезпечують ефективне гальмування.

Різновиди гальмівних систем

Перш ніж розібратися, як вибрати гальмівні колодки, рекомендуємо ознайомитися з типами систем, розташованими в автомобілі. Всього передбачено 3 види:

  1. Робочий. Застосовується частіше, ніж інші, проявляє найбільшу ефективність у процесі гальмування. Для роботи використовується фрикційне гальмо (барабанне або дискове). Багато легкових автомобілів оснащуються дисковими на передніх колесах і барабанними на задніх.
  2. Колодка стоянкового гальма. Дозволяє зупиняти і утримувати автомобіль при тривалій стоянці. Для запуску використовується важіль ручного гальма.
  3. Аварійний. Якщо в робочій системі сталася поломка, застосовується аварійне гальмування. Необхідно врахувати, що такий вид системи не здатний стати повноцінною заміною робочого гальма.

Роль гальмівних колодок та спосіб роботи

Якщо транспортний засіб оснащений гідравлічним приводом, під час натискання педалі гальма все зусилля передається до головного циліндра. Після цього тиск нагнітається за допомогою поршнів, гальмівна рідина проходить через патрубки та надходить до циліндрів коліс. Високий тиск дає змогу легко пересувати гальмівні колодки до дисків або барабанів.

Найпоширеніший вид гальм – це барабанні та дискові.

При використанні першого варіанту поршні розходяться під впливом гідравлічного приводу. Це приводить у рух колодки та притискає їх до барабана, який обертається разом із колесом. Повернення до попереднього положення здійснюється за допомогою стяжних пружин.

Дискова система відрізняється тим, що під час гальмування колодки щільно притискаються до самого диска. Щойно тиск спадає, деталі приймають стандартне положення. Технічні властивості гальмівних колодок схожі між собою, різниця тільки в конструктивних особливостях.

Різновиди гальмівних колодок

Гальмівні колодки являють собою пластинки, оснащені прямою або дуговою фрикційною накладкою. Форма відповідає місцю прилягання до диска. Для надійної фіксації накладок використовується клей або спеціальні заклепки. При цьому спосіб монтажу не впливає на працездатність і ефективність гальмівної системи. У сучасних автомобілях поширені датчики зносу, які виробники встановлюють на колодки.

Основними складовими конструкції є кераміка, каучук, органічні та мінеральні матеріали, а також спеціальні модифікатори. Усі компоненти утворюють міцний склад, стійкий до нагрівання та інших впливів.

Якщо погіршилася якість гальмування або виникають сторонні шуми, значить настав час міняти колодки. Головні причини руйнування конструкції – це волога, антифриз і гальмівна рідина. Всі гальмівні колодки міняють попарно, залежно від ступеня зносу. Конструкції поділяються на задні та передні.

Найбільшому навантаженню піддаються колодки, розташовані на передніх колесах, тому вони зношуються набагато швидше, ніж задні.

Всі гальмівні колодки виготовлені з різних матеріалів і бувають такими:

  1. Металеві. Несприйнятливі до механічних і температурних впливів, при цьому відрізняються високим рівнем шуму. Найчастіше такі колодки застосовуються для гоночних болідів.
  2. Органічні. Основою колодок є кевлар, каучук, скловолокно та органічні сполуки вуглецю. Підходять для спокійного стилю їзди, оскільки швидко руйнуються під дією високих температур. Краще для легкових автомобілів.
  3. Напівметалеві. У складі передбачено не менше 70% металу, інша частина є неорганічними сполуками. У деяких випадках виробники додають модифікатор тертя.
  4. Керамічні. Найбільш ефективний варіант. Такий вибір передніх гальмівних колодок і задніх підходить найбільше, оскільки витримує навантаження і високу температуру. Конструкція складається з міцних керамічних волокон з додаванням сплавів кольорових металів. Підходять для вантажних авто.

Щоб зробити правильний вибір задніх гальмівних колодок або передніх, не женіться за низькою ціною. Насамперед зважайте на якість виробу і стиль водіння. Наприклад, недоцільно купувати дорогі керамічні варіанти, якщо водій віддає перевагу спокійній їзді.

Особливості вибору гальмівних колодок

Поради щодо вибору гальмівних колодок майже не відрізняються від рекомендацій для інших автозапчастин. Під час купівлі враховуйте таке:

  1. Упаковка повинна мати маркування з оригінальними показниками, відсутність серйозних пошкоджень. Позначка “ЕСЕ R90” ставиться на виробах з першим або другим класом і свідчить про європейську сертифікацію.
  2. На конструкції не повинно бути дефектів, зокрема подряпин понад 2-3 мм.
  3. Звертайте увагу на фрикційний матеріал, щоб він був щільним і однорідним.
  4. У складі колодок допускається до 150 варіантів модифікаційних добавок на основі хімічної смоли.
  5. Не рекомендується купувати колодки з азбестом. Такі варіанти швидко зношуються.

Насамперед звертайте увагу на характеристики колодок – коефіцієнт тертя і допустиму робочу температуру.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: