Як замінити гальмівний барабан, чи можливо це зробити самостійно?

как заменить тормозной барабан

Гальмівний барабан являє собою порожнистий циліндр, закритий з одного боку, що прикріплюється до маточини колеса і притискається колісним диском до маточини. Належить він до гальмівної системи і є однією з деталей, що відповідають за зупинку автомобіля під час притискання гальмівних колодок до внутрішньої поверхні.

Причини виходу з ладу гальмівних барабанів

До основних причин виходу з ладу гальмівного барабана належать:

  • Перегрів внаслідок постійного притиснення гальмівних колодок до барабана. У гідравлічних гальмівних системах така несправність може виникнути через надмірний вихід із циліндра поршенька, що притискає колодки, обрив гальмівної пружини, що відповідає за повернення колодок до вихідного стану, неправильне регулювання гальмівних колодок, потрапляння всередину барабана сторонніх предметів, абразиву, забутого в робочому положенні стоянкового гальма. Для пневматичних гальмівних систем можна додати низький тиск повітря в системі, що призводить до постійного притиснення колодок до барабана.
  • Руйнування накладок гальмівних колодок у разі неправильного наклепування призводить до заклинювання і виходу з ладу барабана.
  • Неправильні дії під час монтажу або демонтажу. Професіонали ніколи не зніматимуть або встановлюватимуть гальмівний барабан за допомогою кувалди, обов’язково використовують амортизуючу підкладку або надставку.
  • У разі неправильного монтажу барабана він може не встановитися на своє посадкове місце, що призведе до зниженої ефективності гальм і необхідності подальшого проточування внутрішньої поверхні (оскільки вона набуває форми “яйця”).
  • Використання гальмівних колодок більшої товщини, ніж необхідно, призведе до ефекту притирання на перших порах, а отже, до перегріву барабанів, що також може стати причиною виходу їх з ладу.
заміна гальмівного барабана самостійно
Заміна гальмівного барабана самостійно

Природний знос. У процесі експлуатації поступово зношується робоча поверхня барабана, що призводить до необхідності розточування неробочої внутрішньої частини і підбору колодок з накладками відповідної товщини.

Етапи заміни гальмівного барабана

Перед зняттям гальмівного барабана необхідно звести колодки і демонтувати колеса. Частина гальмівних барабанів обладнується напрямними штирями або гвинтами, які служать для правильної установки.

У процесі експлуатації, поки гальма працюють справно, гальмівний барабан зазвичай не знімається. Впливи агресивного зовнішнього середовища призводять до корозії барабана, маточини та напрямних. В результаті гальмівний барабан “залипає” і зняти його без пошкоджень стає складно.

Коли потрібна заміна гальм (колодок, пружинок, поршеньків та інших деталей), виникає необхідність зняття барабана. До цього моменту найкраще поставитися серйозно і попередньо максимально щільно обробити всі місця стиків барабана з іншими деталями спеціальними рідинами, типу WD-40, в крайньому разі дизельним паливом і витримати 15-20 хвилин. Для кращого проникнення рідини в корозійні місця, можна легенько постукувати по барабану киянкою або молоточком (через дерев’яну або іншу пластичну підкладку). Після того, як напрямні гвинти вивернуто, легкими постукуваннями знімається гальмівний барабан.

Самостійна заміна гальмівного барабана
Самостійна заміна гальмівного барабана

Після закінчення заміни несправних деталей можна приступати до складання гальмівної системи.

Збірка здійснюється у такому порядку:

  • стиснути гальмівні поршеньки в циліндрі;
  • встановити колодки, пружини, перевірити зведення колодок;
  • установка барабана на всі напрямні, шпильки і кріплення напрямними гвинтами, що дозволяють максимально щільно посадити його на маточину;
  • монтаж коліс і прокачування гідравлічної гальмівної системи відповідно до інструкції з експлуатації.

Для запобігання корозії можна використовувати невелику кількість графітного мастила, що наноситься на всі поверхні барабана, які контактують з металом, безпосередньо перед встановленням. При дотриманні акуратності та дотриманні вимог безпеки, поміняти гальма самому на будь-якому автомобілі не складе особливих труднощів.

Дарья/ автор статті

Редактор блогу про ремонт та обслуговування автомобілів. Водій із багаторічним стажем.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Сервіс Автоіндустрія Блог про запчастини
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: